Напусна ни Христо Коев - бащата на габровския женски хандбал

Топ новина! Hristo-Koev
Христо Коев

Изпращането ще бъде в събота, 26 септември, от 13 часа в църквата „Успение Богородично“

Отиде си една от най-обаятелните и запомнящи се фигури в габровския спорт – Христо Коев.
Господ прибра при себе си вечно позитивния и усмихнат хандбален мечтател с лулата малко преди да навърши 77 години.
Каквото и да се каже и напише за един от най-емблематичните и авторитетните хандбални треньори в България и неговата пребогата кариера, ще бъде малко.
Роден е на 23 ноември 1943 година в Габрово. Завършва тук средното си образование, а по-късно и ВИФ „Георги Димитров“ (сега НСА). Създател е на ХК „Габрово“, чиито отбори за подрастващи в женския пол са постоянни медалисти.
Под негово ръководство израстват редица елитни треньори – Цоньо Начев, Добрин Очков, Николай Топузаков, Анита Хараланова, Росица Бакърджиева, Веселина Златева, Петя Панчева и др. Открил е и шлифовал огромен брой хандбални таланти, като голяма част от подготвените от него състезателки в последствие направиха успешна кариера в клубове от водещи първенства в чужбина.
Сред възпитаничките му са и някои от момичетата донесли историческото второ място на България на Световното първенство за девойки през 1993 година в Габрово.
Печелил е титли и купи на страната с отборите на „Шогун“ (Нови Пазар) и „Пирин“ (Благоевград), Купа България с ХК „Габрово“.
Оставил е светла диря и в търновския хандбал.
Заедно със своя най-ярък диамант и голяма любов в живота – Росица Бакърджиева, от 1990 до 1999 година работи в клубове в Италия, Испания и Бразилия. Там е не само треньор, а и методист и провежда обучителни семинари на местните кадри.
След завръщането им в Габрово двамата създават Хандбален клуб „Бъки“, който много бързо се превръща в хегемон на родната хандбална сцена при подрастващите. През 2006 година ХК „Бъки“ спечели шампионските титли във всички възрастови групи в женския профил, включително и тази при в „А“ РХГ – първа в историята на габровския спорт в колективен спорт на ниво жени и мъже.
Многократно е бил треньор на различни национални гарнитури. Воден от него тим е и последният, който успя да се класира на финали на Европейско първенство при девойките през 2007 година.
Като треньор на женския национален отбор през 2012 година спечели турнира EHF/IHF Челъндж трофи в Габрово, през 2014-та повтори успеха в Лариса, Гърция, а през 2013-та триумфира и в световната надпревара, проведена в Мексико.
Благодарение на своите огромни хандбални познания и опит Христо Коев беше постоянен лектор на треньорските семинари, организирани от Българска федерация по хандбал. Бил е председател на Треньорско-методическата комисия на БФХ и селекционер-координатор в женския профил.
През 2014 година беше удостоен със званието почетен гражданин на Габрово за огромния си принос към развитието и популяризирането на габровския и българския спорт.
Христо Коев отиде да преподава с усмивка любимата игра на едно по-добро място.
Ще липсваш много, Христо! Почивай в мир!
Изпращането ще бъде в събота, 26 септември, от 13 часа в църквата „Успение Богородично“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни