Музиканти от седем държави в „Трявна Арт Фестивал” ` 2019

Muzikanti-ot-sеdеm-darzhavi-v--Trravna-Art-Fеstivall--`-2019
Hr.Hristov-T.Baynov.jpg
Третият „Трявна арт фестивал”, открит на 6 август, се организира от първата в България телевизия за изкуство Live 7 TV с финансовата подкрепа на Община Трявна и под патронажа на кмета на Дончо Захариев.

Спонсори - Красимир Каракачанов, министър на отбраната, бизнесмена Димитър Немски.

Като поздрави многобройната публика в залата на читалище „Пенчо Славейков 1871 ” кмета Дончо Захариев откри фестивала с увереност, че той се превръща в едно от важните културни събития на града.

За първи път в рамките на този Трети арт фестивал (6 - 11 август) е включен Международен музикален конкурс за изпълнители с участие на 65 млади музиканти от седем държави. Заслугата е най-вече на уважавания Томислав Байнов, професор по пиано и концертиращ пианист, който три десетилетия гради впечатляваща кариера в Германия и на световните сцени.

Началото на фестивала - концерт на журито, бе едно вълнуващо, завладяващо вниманието пътуване с творби на композиторите Сергей Кусевицки, Теобалд Бьом, Антонин Дворжак и Аламиро Джампиери.Участваха и двама габровци, от които Христофор Михайлов Маринов - цигулка от Габровски камерен оркестър и Левент Ивов, кларинет от Австрия.

Разговаряме с много дейния, за трети път организатор Димитър Малакчиев от Българска телевизия за изкуство Live 7 TV . Медията излъчва пряко по интернет симфонични концерти, оперни и театрални представления, също поп и рок концерти. Телевизията, която поддържа собствен фестивален симфоничен оркестър, камерен оркестър и пътуващо кино.

- Г-н Малакчиев, като музикант с какво привлича внимание тазгодишното издание на „ Tryavna Art Festival”?

- Аз съм цигулар. В София свиря в няколко оркестъра.

Програмата на ежегодния от 2017 г. Арт Фестивал в Трявна е изпълнена с хубава музика и кино на открито. В това издание са включени шест концерта и една кинопрожекция (пътуващо кино на Live 7 TV). За първи път в рамките на фестивала се случва и един Международен музикален конкурс, който няма аналог. Всички участници са 65 от 7 държави. Абсолютно неочакван от нас рекорд. За сравнение други големи фестивали имат по 20-ина участници с много по-голям награден фонд. Тази година нашият бюджет е доста ограничен.

Международната лятна академия действа от първата година с уроци на: проф. Томислав Байнов - пиано, Левент Ивов (габровец, живее и работи във Виена) - кларинет, Христофор Маринов (Форьо Михайлов от Габрово) - цигулка, Христо Христов, който идва от Берлин - флейта и Димитър Иванов от Виена - феноминален контрабасист. Всички тях публиката можа да ги чуе като прекрасни изпълнители, изпратени с продължителни овации.

На 7 август се свириха рядко изпълнявани произведения на шест ръце на едно пиано: Валентин Тилов - Женя Келер - Сирма Величкова, които работят в Германия. Почти всички солисти идват от чужбина.

Ще има и един впечатляващ концерт на четири контрабаса.

- Как се роди идеята за музикалния арт фестивал в Трявна?

- Инициативата беше моя. Обичам Тревненският край, в който съм отрасъл. Имаме вила на Стоевци. Обичам Трявна, обичам Плачковци, с който съм свързан повече.

Телевизията за изкуство, която представям създадохме преди 10 години и е единствената с обществения си характер в България. През 2009 г. почти на шега в момент на световна икономическа криза, екипът на Media Team, подкрепен от Kodak, решава да създаде телевизия, която да представя културният живот в страната. Към днешна дата телевизията има възможност да излъчва културни събития, фестивали за класическа музика от всяка точка на Земята.

- Кои са участници в Арт фестивала?

- Те са свързани най-вече с името на проф. Томислав Байнов, който е авторитетно жури в много конкурси по света. Тук са и негови студенти от Германия. Със Сирма Величкова, която живее и работи в Германия, също много добре работим, познаваме се от Русенското музикално училище.

Концертната програма беше съобразена, с това, кои участници могат да дойдат. Съобразяваме се и с почивките на летния сезон, с финансирането. Благодарни сме на Дончо Захариев, че за трета година предоставя неговата къща за гости, на хотел „Трявна” и др.

Донесли сме роял от Германия за залата на конкурса.

- Какъв ще е заключителният концерт?

- Той ще е на лауреатите от майсторските класове - категория „А” - петък ( 9 август). Връчване на наградите - Гран при, предоставена от кмета на Община Трявна - статуетка и 500 лева, специалните награди .

- Как гледате на бъдещето на фестивала?

- С огромен оптимизъм. Много е трудно. Трявна е малък град. Всички, които работим по този проект сме много ентусиазирани и даваме всичко от себе си той да привлича нови и нови таланти, млади музиканти, които обичат изкуството на класическата музика.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото

Следвай ни