Младежки център Габрово проведе обучителен семинар „Превенция и защита от тормоз„

Препоръчана!

Младежки център Габрово проведе обучителен семинар „Превенция и защита от тормоз“ по случай Деня на розовата фланелка. 
    В него взеха участие над 120 ученици, заедно с техните учители и педагогически съветници, от всички габровски средни училища и гимназии.
    Лектор бе Диян Данков - юрист по образование, човек с дългогодишен опит в работата с младежи и с проекти, свързани с дискриминацията и човешките права.
    Чрез презентация, ролеви игри и упражнения, той дефинира тормоза във всичките му форми, обърна внимание на негови проявления, които дори считаме за ежедневие, постави въпроси като трябва ли да се отвръща на тормоза с агресия, пасивността като подхранване и участие в тормоза, говори за силата на думите, за хората, към които можем да се обърнем, в случай че сме жертва на тормоз. 
    Участниците имаха възможност да си се представят в различни роли и дадат своята оценка за различни типове поведение.  
    Голям брой от учениците се престрашиха и споделиха за срещите си с различни видове тормоз. Откриха от кои думи боли най-много, но и показаха, че са добре запознати с това към кого и кои институции да се обърнат за помощ при наличие на агресия и насилие. 
    Те посочиха националния телефон за детето 116 111, Държавната агенция за закрила на детето, своите педагогически съветници, учители, родители и приятели.
    Семинарът завърши с кратко видео, което описва социален експеримент - на хора от различни националности са направени ДНК тестове, които установяват, че те имат много повече общи гени помежду си, отколкото са предполагали. 

Посланието в клипа представи пътуването по света като един от най-добрите начини човек да открие, че всички ние си приличаме и това, което ни разделя, са границите в умовете ни.
    На събитието младежите имаха възможност да вземат и от специално изработените вдъхновяващи стикери на Младежки център Габрово.
    Всъщност събитието бе провокирано от проведено от Младежки център - Габрово онлайн анкетно проучване сред младите хора. То показа, че те имат нужда да говорят за отношенията между хората, агресията и толерантността. 
    Именно тормозът бе изведен като тема, на която трябва да се обърне сериозно внимание. Над 70% от младежите казват, че се сблъскват с тормоз в училище. 11,7% признават, че в техните семейства има тормоз. 35,7% споделят, че тормозът в приятелската им среда е факт, въпреки че проявите на лошо отношение в такава среда би трябвало да са минимални. 
    Най-голям дял - 86,2% от всички, отговорили на анкетата, са станали свидетел на тормоз, осъществяван от ученик над друг ученик. Следващият най-посочван отговор е “тормоз над човек с различна сексуална ориентация” - 58,7%. Според данните, участниците в анкетата често са ставали свидетели още на тормоз, упражняван над човек от различен етнос (50,5%), на тормоз, причинен от родител над дете (46,8%), както и на тормоз на мъж над жена (42,2%). Впечатление прави и отговорът, добавен от младежите - „бивше гадже“. 
    Младите хора смятат, че проблемът е доста сериозен, но не вярват, че той може да бъде разрешен. Те наблюдават поведението на съучениците си ежедневно и са на мнение, че е необходимо промяната да тръгне още от семейната среда и ранното развитие на всеки. Изграждането на ценности и морал, емпатия и толерантност са в основата на превенцията на този проблем, защото неговото ограничаване е пряко свързано с формирането на личностите и техния вътрешен свят като съставна единица на обществото, която го определя.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни