Митрополит Григорий багослови празника и пожела още дълги години да го има и да отстоява духовността

Damski-hor-„Sv.-Ioan-Zlatoust“-s-dirigent-S-lzitsa-Nikolova
Дамски хор „Св. Йоан Златоуст“ с диригент Сълзица Николова
XXI издание на Празника на духовната музика • Габрово

ГригорийЗа 21-ви път Празникът на духовната музика, първият в страната едноименен фестивал, събра три хорови формации и един ансамбъл на 14 октомври - Петковден в храм „Св. Троица“ в Габрово. Посветен на празника на „Св. Петка Българска“, закрилница на града, празникът по традиция започна с тържествено вечерно богослужение при съслужение на великотърновския митрополит Григорий и габровското духовенство. Подстриган и въведен в първа степен бе иподякон – четец, певец, свещоносец в храм „Св. Иван Рилски“, квартал Бичкиня.
Една от значимите културни прояви на Габрово, уникалният Празник на духовната музика продължава успешно да се организира от четирите власти - Министерство на културата, Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002“. 
С благослов на великотърновския митрополит Григорий, приветствие от зам.-кмета Мария Йозова и пожелание „още много години Празникът да се случва“ фестивалът бе открит. 
Празникът на духовната музика в Габрово е нещо много различно от подобни аналози, които съществуват в градовете София, Сливен и Поморие. Това е  форум, който е отворен не само към нашата родна православна музика, но към музикалната култура и на другите вероизповедания. Един форум на толерантност, на взаимно опознаване и духовно обогатяване.
Първата вечер „Източни православни песнопения“ в храм „Света Троица“ - част от вечерното богослужение, прозвучаха: 
- Дамски хор „Св. Йоан Златоуст“ при храм „Свето Успение Богородично“ - Варна с диригент Сълзица Николова.
Хорът има в репертоара си православни песнопения от български и руски композитори. В чест на четиривековния юбилей на старинния храм ансамбълът участва във всички празнични литургии и концерти. Има издадени два диска, четири филма „Молитва и Надежда“ и „Тебе славим Боже“ и „Достойно есть“.
В програмата на вечерта те изпълниха: „Трисвятое, Светий Боже“ от П. Чесников, „Тебе поем“ - П. Динев, „Хвалите Господа“ - Ст. Дегтярев, „Под твоя милость“ - Дм. Борнянский и „Достойно есть“ - Ал. Гринченко.
От 2010 г. Сълзица Николова е диригент на хора, за която участието на вокалната формация в Габрово е незабравимо. „Хорът съществува повече от 25 г. Участвал е и на други православни фестивали. С дамите от хора си споделяме, че в храм „Св. Троица“ - Габрово се получи наистина един чудесен духовен празник с присъствието на НВП великотърновския митрополит Григорий, свещениците и организаторите, които ни помагаха, публиката. А това, че е и духовния празник на града за нас е едно много, много хубаво преживяване с познатите църковни песнопения, които всеки би изпял от душа и сърце“. 
- Хор „Незабравки“ при НЧ „Обединение 1913“ - Кърджали с диригент Тавит Мачикян.
Дамски хор „Незабравки“ е един от съставите към НЧ „Обединение 1913“ в град Кърджали. Основан е през 1967 г. В репертоара му са произведения от различни музикални жанрове - предкласика, европейска музика, църковни песнопения. 
В програмата прозвучаха: „Во царствие Твоем“ - Д. Христов, „Иже херувими“ - Д. Христов, „Тебе поем“ - Г. Ломакин, „Покаяния отверзи ми двери“ - А. Ведель.
- Вокален ансамбъл „Агапе“ - Перник. Основател и диригент на ансамбъла от създаването му до внезапната й смърт през септември 2023 г. е Бойка Огнянова.
Ансъмбъл „Агапе“, създаден преди 17 години е участник и лауреат на национални и международни фестивали и конкурси в България, Северна Македония, Гърция, Франция, Северна Ирландия, Испания.
В репертоара му са стилове и най-добри образци от епохите на Ренесанса, Барока, Класицизма, духовни произведения, фолклорни обработки и произведения на български композитори.
Ансамбълът изпълни: „Достойно есть“ - Дм. Борнянски, „Да исправится молитва моя“ - М. Виноградов, „Егда от Вавилона“ - руски кант от XVIII век., „Тебе поем“ - Д. Христов и „Слава Отцу и Сыну“ - Дм. Борнянски.
- Смесен хор при храм „Покров Богородичен“ - София с диригент Димитър Стоянов.
Православният смесен хор при храм „Покров Богородичен“ в София е създаден през 1998 г. с основно предназначение да участва в църковните богослужения и обреди в храма.
В първите години хористите са основно студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Водени от диригента проф. Мирослав Попсавов, постепенно в състава влизат и професионални певци и музиканти. Помощник - диригент на проф. Попславов през 2006 г. е неговият ученик Димитър Стоянов, който по-късно поема и ролята на ръководител и главен диригент на хора. С него хорът разширява своята концертна дейност и извън храма. Осъществява записи в БНР и участва в предавания на БНТ.
От 2022 г. хорът реализира голям музикален проект за популяризиране на църковнославянската музика извън рамките на богослужението :
„Хоровата църковнославянска музика в столицата - наследство и съвременност“.
В програмата на хора прозвучаха песнопенията: „Промишляю ден страшний“ - Ал. Архангелски, „Чистая Дево“ - Св. Нектарий Егински, „Взбранной воеводе“ - митрополит Иларион - Алфеев, „Всех скорбящих Радосте“ - болгарский роспев, „Слава во вишних Богу“ - Дм. Бортнянский и „Достойно есть“ - апостол Николаев - Струмски.
Краят на тържествено вечерно богослужение от първата вечер на „Източно православни песнопения“ на XXI Празник на духовната музика завърши отново с благослов на Великотърновския митрополит Григорий и многократно подетата „На многая лета“ от всички хорови състави и публиката.
Снощи от 18:30 часа в Художествената галерия "Христо Цокев" концертните вечери продължиха с християнски песнопения, които са не само богослужебно приложими, но и са със съпровод на оркестър. Празникът беше закрит от пернишкия Дамски хор „Агапе“. Съвместно с Габровския камерен оркестър беше изпълнен шедьовърът на Джовани Батиста Перголези Стабат Матер. Солисти: Ангелина Манчева – сопран и италианският алт Роберта Матели.         Преди това в неделната сутрин в храм „Успение на Св. Богородица“ беше отслужена празнична архиерейска литургия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни