Махане на левия завой? Една нелоша идея?

Leviyat-zavoi-vinagi-nosi-risk-za-vodachite
Левият завой винаги носи риск за водачите
Според редица специалисти по организация на движението и пътна безопасност забраната на някои леви завои ще подобри трафика.

 На практика много катастрофи с тежки последствия се случват на леви завои в оживени кръстовища и все повече градове в “онези” държави въвеждат ограничение за някои завои наляво.

За шофьорите завиването наляво е една от най-опасните маневри на пътя - около 60 процента от всички катастрофи, които се случват на кръстовища, са били на ляв завой.

Защо ли ? Защото тази маневра изпраща автомобила към насрещното движение и маневрата се извършва по личната преценка на водача му. Доста често тази маневра става за времето на мигащата зелена или жълтата светлина на светофара, което доста от движещите се направо шофьори използват за “прескачане” на кръстовището. Това кара някои експерти да твърдят, че жълтите светлини трябва да са в по-дълъг период.

Специалистите се опитват да намерят правилния баланс между стратегическото премахване на левите завои на някои места и допълнителното натоварване на шофьорите и колите им поради нуждата от изминаване на по-дълго разстояние заради правилото на “трите десни завоя" заместващи левия. Изпълняването на това правило води обратно до мястото на левия завой, но преминаването на кръстовището вече става по права линия без опасноста на насрещното движение.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни