Как да се измъкнем от дълга при ниски доходи?

Топ новина! Finansov-plan---st-pka-po-st-pka
Финансов план - стъпка по стъпка
Дори да имате ниски доходи, има начини как да се освободите от дълговете си. Прочетете как в тази статия.

За хората с ниски доходи освобождаването от дълговете често е мечта, която сякаш няма как да се реализира. Голяма част от българите имат заеми и когато добавят към тях разходите за автомобил, здравни услуги и други задължения, това може да ги доведе до усещането, че всичките им приходи отиват за изплащане на дълговете. Ако се опитвате да измъкнете от всякакъв вид заеми и неплатени задължения, но имате ниски доходи, възползвайте се от описаните по-долу стъпки, с които да се освободите от тази тежест и да се насладите на живота си.

 

Стъпка 1: Не поемайте нови дългове

Ако вземете пари назаем от един източник, за да платите старите си дългове, вие наистина просто си създавате нови финансови задължения, вместо да изплащате предишните. Може да имате основателна причина за това, но преди да го направите, спрете и помислете какъв е смисълът. Не създавайте нови кредитни карти. Не кандидатствайте за нови заеми, освен ако няма стратегически причини за това, и ограничете всички ненужни разходи.

Стъпка 2: Определете колко дължите

Ако сте задлъжнели, е изкушаващо просто да игнорирате сметките, които продължават да идват всеки месец. Изправянето пред това, което дължите, може да бъде плашещо, но ако искате да го изплатите, имате нужда от точната цифра. Съберете всички неизплатени заеми, медицински сметки или сметките за комунални услуги и добавете това, което дължите. Напишете до основния баланс лихвения процент, закъснелите такси и всички възможни неустойки, които може да се наложи да платите. Без ясна картина на финансовото Ви състояние е невъзможно да разберете как да изплатите дълга си с ниски доходи. Може да проверите своите кредитни задължения с кредитна оценка на scorify.bg

Стъпка 3: Създайте бюджет

Бюджетът Ви позволява да видите откъде точно идват доходите Ви и къде отиват. Започнете с изброяване на всички Ваши източници на доходи и всички текущи фиксирани разходи. Фиксираните разходи са например наемът на квартирата или други помещения или разходите за колата. Тези разходи не се променят особено през различните месеци.

Сега извадете разликата между общия Ви доход и фиксираните разходи. Остатъкът са парите, които имате на разположение за променливите разходи като хранителни стоки, дрехи, и вашия дълг.

Определете точно колко пари да заделяте всеки месец за променливите разходи, които не можете да намалите, като хранителните стоки, след това отделете останалите пари за изплащането на дълга си. Поставете вече определената сума в бюджета си за плащания по дълга, придържайте се към нея и я увеличавайте, когато можете.

 

Стъпка 4: Първо изплатете най-малките дългове

След като съберете всичко, което дължите, общата стойност може да изглежда плашеща. Излизането от дълг, когато имате ниски доходи не е лесно, но отпразнуването на малките стъпки по пътя може да ви мотивира, а намаляването на общия брой кредитори ще облекчи безпокойството Ви.

Започнете с изплащане на най-малките си сметки. Когато елиминирате тези задължения, това ще ви даде гордост и убеждение, че в крайна сметка можете да живеете без тези дългове. Освен това ще изчистите повече сметки от Вашия списък по-бързо, отколкото ако първо се справите с най-големите дългове.

 

Стъпка 5: Заемете се с по-големите дългове

След като изплатите по-малките сметки, има няколко подхода, които можете да предприемете за справянето с големите дългове. Препоръчваме метода на лавината, при който извършвате минималните плащания по всяка сметка, след което използвайте останалата част, за да изплатите дълга с най-висок лихвен процент. Тези лихвени такси увеличават дълга Ви всеки месец, така че изплащането на заема с най-висок лихвен процент ще върне парите от начисляването обратно в джоба ви.

С този метод запазвате повече от парите, които печелите всеки месец, което от своя страна увеличава способността Ви да извършвате по-големи плащания по дълга.

 

Стъпка 6: Потърсете начини да спечелите допълнителни пари

Ако все още се затруднявате да изплащате дълга си с настоящите си доходи, потърсете начини да спечелите повече пари. За добро или лошо в нашето съвремие има много възможности онлайн за допълнителен доход. Намерете творчески начини да оползотворите максимално свободното си време, но развийте новите си умения, за да разчитате на допълнителни приходи, които да насочите към дълга си.

 

Стъпка 7: Разгледайте опциите за консолидация на дълга и облекчаването му

Ако лихвите продължават да се натрупват и имате затруднения да се придържате към бюджета си и да жонглирате с няколко плащания, първо проучете опциите за консолидация на дълга и след това - в краен случай - облекчаване на дълга. При обединение на кредити обикновено намалява месечната вноска или срока на кредита.

Консолидирането на дълга обикновено е необезпечен заем, който покрива неизплатения дълг и комбинира множествените плащания на дълг в едно плащане към новия Ви кредитор. Това е начин да спестите и да защитите кредитния си рейтинг. Вероятно е да успеете да получите по-ниски месечни вноски с по-ниска лихва, с което да облекчите плащанията си.

Опасностите при консолидацията на дълга са, че ако заложите имота или автомобила си като средство за обезпечаване на заема, може да ги загубите при забавяне на плащанията. Въпреки че може да получите по-ниски месечни вноски и лихвен процент, заемът за консолидация може да бъде удължен за голям период от време, което може да Ви затрудни впоследствие. Освен това е вероятно да плащате допълнителни данъци върху парите, които спестявате от услуги за обезпечаване на дългове като консолидацията им.

Преди да изберете дали да пристъпите към консолидация на дълговете, се запознайте добре с предимствата и недостатъците на тези услуги.

 

Заключение

Дори и да имате ниски доходи, е възможно да излезете от дълга, като следвате тези стратегии. Поемането на контрол върху Вашите финанси сега ще ви даде повече свобода в бъдеще.

Статията е подготвена за вас от финансовият екип на Кеш Кредит

● Кеш Кредит Габрово
⮚ гр. Габрово, ул. "Николаевска" №28

0800 200 88

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни