Иван Кметов - трети в света

Топ новина! Nad-30-otbora-se-vklyuchiha-v-turnira
Над 30 отбора се включиха в турнира
Габровецът Иван Кметов, част от българския национален отбор, спечели бронзовите медали от престижния XI Kaman Cup WorldVolley Masters.

 Считан за неофициално световно първенство за ветерани, турнирът се проведе заедно с Полската купа на аматьорите във Варшава в края на август. Надпреварате бе за жени +30, +35, +40, +45 и за мъже +35, +40,+45, +50, +55, +60. България бе в групата на мъже 50+. Нашите национали, повечето от Перник и София, до един са от тима на Радомир, многократен шампион за ветерани. Кметов, който е част от него, има победа срещу "своите" - през 2014-та с отбора на София, воден от легендата Борислав Кьосев, той спечели финала срещу Радомир с 2:0.

Тъй като не получиха помощ от БФ "Волейбол", представителите на България се пишат "Отборът от Радомир"


В Полша обаче противниците бяха на далеч по-високо ниво. Над 30 тима взеха участие в различните възрастови групи, при мъже 50 + участваха Украйна, Румъния, два от Полша, Белорусия, Литва, Латвия, Монголия. При сложната схема, в която на теория се играеше всеки срещу всеки, България падна от бъдещия победител Украйна, но се наложи над Румъния и двата полски състава. В крайното класиране обаче северната ни съседка излезе пред нашите и спечели сребърните медали.
Пред "100 вести" Иван Кметов сподели, че е впечатлен от организацията и спортно-техническото ниво на турнира. Оценката му е обяснима - надпреварата се провежда под патронажа на маршала на мазовското войводство, кмета на Варшава и Музея за спорт и туризъм, съорганизатори са Полската волейболна лига и Полската федерация по волейбол. "Хората си живеят спокойно, наслаждават се на живота. Навсякъде в Европа е така - пътувахме с лични коли през Сърбия, Унгария, Чехия - няма маски, няма напрежение - разказва още габровецът, който бе обявен за MVP на тима. 51-годишният Кметов играе на всички постове, но е основен точконосител на тима. Единствен от българите все още изпълнява сервиз с отскок. Поддържа форма като в активните си години, за което особено е благодарен на приятеля си Пламен Петков. Състезателят на Боксов клуб “Чардафон” е многократен шампион на България в различни възрастови групи. Кметов е убеден, че възпитаникът на треньора Драгомир Тотев тази година ще вземе златото в най-престижната категория - тежката при мъжете. "Много ми помага - мотивира ме, нахъсва ме, съветва ме - доверява Кметов, който не забравя откъде е тръгнал, че е възпитаник на габровската волейболна школа. - Опитвам се да не гледам назад, да гледам напред. Но особено съм благодарен за това, което съм във волейбола, на двама души - на първия ми треньор Стефан Колев и на Митко Димитров."
Ако определението "легенда" пасва на някого, то това е Митко Димитров - Чакала. Сребърен олимпийски медалист от Москва 1980 г., с бронзови отличия от европейските първенства във Варна през 1981 г. и в Берлин през 1983 г., Световен студентски шампион от 1977 г. в София с “Левски Спартак”, втори в турнира за КЕШ през 1975 г. и през 1982 г. Шампион на страната за 1980, 1981, 1985, избран е за най-добър нападател през 1977, 1978 и 1980 г. От 1986-а до 1993-а играе в Италия, в три последователни години - 1986, 1987, 1988, е обявен за най-добър чуждестранен състезател. Иван Кметов имаше шанса да е съотборник на своя наставник - преди години "Импулс" те спечелиха силен турнир за ветерани във Велико Търново. Двамата са и съучредители на "Каза Волей" с център в Дряново, база на който трябваше да стане емблематичния едноименен многозвезден хотел, съграден от Митко Димитров.
Иначе българският национален отбор в Полша бе в състав: Мирослав Димитров, Стефан Тодоров, Любомир Петров, Владимир Гешев, Борислав Стратиев, Иван Кметов, Виталий Науменко, Виктор Скидан и либеро - Симеон Георгиев. Треньор Симеон Димитров.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    Anonymous 2021-09-02 19:10:38

    Момче - спортистче

  1. Още от Волейбол

Към началото

Следвай ни