Иска да играе Ана Каренина и да свири на улицата

Violeta-e-priyatno-iznenadana-ot-gabrovskiya-teat-r
Виолета е приятно изненадана от габровския театър
Виолина Доцева, актриса, музикален педагог, автор на песни, художник...

Виолина Доцева има много интереси и таланти. Завършила е актьорско майсторство в НАТФИЗ, има няколко роли в софийски и в Габровския театър, роли в късометражни филми, сега играе главна роля в сериал.

Има и музикално образование, преподавала е музика. Свири в софийски клубове, а през лятото от 7 години е уличен музикант. Смята да го направи и в Габрово следващото лято. Има любопитство и към изобразителното изкуство. Харесва много Габровския театър, колегите, чувства се добре в града, разхожда се в околностите и се радва на природата. Мечтае да изиграе Ана Каренина.


- Вие сте млада актриса, току-що завършила, вече имате роли в „Жана д"Арк“ и „Свекърва“ на Габровския театър. Разкажете за тях, моля.

- Имам повече впечатления за „Жана д‘Арк“, в „Свекърва“ сега започваме. В „Жана д‘Арк“ имах удоволствие да работя с Петринел Гочев. Имам впечатления за неговата работа, защото той бе режисьор на един от дипломните спектакли в академията. Много харесвам неговия подход на работа.

- Какво изисква той от актьорите? Има по-различен стил от този на режисьорите, с които сте работили досега.

- Изисква яркост и крайност, което на мен ми е много любопитно. Много повече се съсредоточава в детайла - какво правя, какво мисля, какво говоря, каква е спецификата на поведението ми спрямо персонажа, как се движа по сцената, как актьорът присъства изцяло в ролята. Набляга на това.

- Впечатли ли Ви Гергана Змийчарова в ролята на Жана д‘Арк?

- Определено да. Може би това е най-силната й роля, в която съм я гледала. Сега имах възможност да я наблюдавам по време на репетиции и на самото представление.

- Вие какво играете в „Жана д‘Арк“?

- Играя чистачка, тя няма реплики, но присъства почти през цялото време като един коментатор на цялото действие, макар и без думи, тя е голям фен на Жана д‘Арк. А също така играя и будос, който е подчинен на един от служителите в кралството.

- Какво сте завършили и кога?

- Завършила съм актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ 2019 година, първо бях при проф. Иван Добчев, после при проф. Атанас Атанасов.

- Какво Ви даде Академията, на какво Ви учиха Вашите преподаватели?

- Най-важното, което и на мен ми харесваше, беше желанието на Атанас Атанасов курсът да бъде един екип, не искаше всеки индивидуално да действа. Работеше за това да бъдем заедно, да се подкрепяме, да се справяме сами, но най-вече заедно.

- В друг театър, освен в Габрово, играли ли сте?

- Играла съм в „Сфумато“, в „Ялта арт рум“, много модерен театър в София в момента. Продължавам да играя и в други театри, но на щат съм в Габрово.

- На кастинг ли се явихте в Габрово или Ви поканиха?

- Участвах в Летния театрален форум в Габрово. Многократно съм си изпращала документите в Габрово, но едва по време на форума успяха да се запознаят с мен. По време на форума имаше явяване на кастинг, имаше три материала, които показахме. Документите ми бяха преразгледани и ме назначиха.

- Защо толкова настоявахте да бъдете в Габрово?

- Защото исках мястото в извънстоличен театър, в който да има режисьори, които аз харесвам, и се поставят неща, които на мен са ми любопитни, като Петринел Гочев и Васил Дуев. Тук е и Любомира Башева, която е от моя клас. С Мартин Димов участваме в представления в НАТФИЗ. Добре е да има колеги, които познаваш.

- От краткия Ви опит в Габровския театър какво е мнението Ви? Дава ли той възможности за развитие на актьора? Как Ви приеха колегите, има ли какво да научите от тях?

- Определено да и аз съм приятно изненадана, защото винаги съм чувала, че колегите в провинцията са на по-ниско ниво. Сега срещнах хора на много високо ниво не само като актьори, но и физическа, и музикална подготовка. Много добре ме приеха колегите, още от форума се запознахме. Сега ми помагат за тези спектакли, в които влизам.

- Знаете ли каква ще бъде следващата Ви роля?

- Сега точно излезе разпределението за „Глупаци“ на Нийл Саймън с режисьор Валерия Минева. Аз ще играя София.

- Имате ли мечтана роля, която искате да изиграете?

- Искам да изиграя Ана Каренина. Определено имам силно любопитство към по-драматични роли.

- Имате ли амбиции за киното, блазни ли Ви то или предпочитате театъра?

- И в киното ми е доста любопитно. Участвала съм в късометражни филми. Сега играя в един сериал, готов е първият епизод. Аз съм в главна роля в този сериал. Търсеха човек, който пее и свири на китара, а аз го умея. Последният филм, в който участвам - „Театрален романс“, вече печели награди на фестивали.

- Вие сте много надарена в областта на изкуството. С друго занимавате ли се в тази област?

- Аз съм музикант по клубове в София. През лятото от 7 години съм уличен музикант, пея в различни стилове, предимно поп и аренби, и свиря на китара. Сега съм в проект на издаване на няколко авторски песни.

- Как се чувствате като уличен музикант, как Ви приемат хората?

- Това е едно от най-любимите ми неща, свиря на „Витошка“, имам всекидневна възможност да изявявам един от талантите си. Най ми харесва срещата с хората, събрала съм доста фенове и последователи. Това много ми помогна в актьорството. Смятам и в Габрово да бъда уличен музикант, ще опитам, досега видях на улицата само един музикант.

Имам и друго висше образование - бакалавър „Музикална педагогика“, завършен в СУ „Св. Климент Охридски“, работила съм като учител по музика и изкуства. Освен това рисувам и имам любопитство към изобразителното изкуство.

- Харесва ли Ви в Габрово, красив и спокоен град, много по-различен от столицата?

- Имах голямо притеснение като дойдох тук, никога преди това не бях го посещавала. Оказа се, че градът ми харесва, още по време на форума бях впечатлена от природата, зеленината, реката. Сега, като имам време, винаги се разхождам в околностите. Има какво да се види.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото