ИМКА с он-лайн подкрепа във време на социална изолация

Топ новина! Evelina-TSvetanova
Евелина Цветанова

В извънредното положение, в което страната се намира, екипът на Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) ИМКА - Габрово започна и продължава да работи дистанционно в подкрепа на своите потребители. Още от първите дни на обявяване извънредното положение психологът на Центъра Евелина Цветанова преструктурира своята работа за да подкрепя децата, младежите и семействата с он-лайн и телефонни консултации.
Евелина Цветанова работи 11 години като психолог в Центъра за обществена подкрепа, управляван от Сдружение „ИМКА”.

 Професионалният й път я среща с организацията през 1998 година, когато Сдружение „ИМКА Габрово” започва да подкрепя децата в тогавашния Дом за деца и юноши. От началото на 2005 година тя започва да работи в Сдружение „ИМКА” като координатор за работа с доброволци, а в последствие и като психолог, предоставящ обучения и консултации за подрастващи, младежи и техните семейства.
Поредицата професионални съвети, част от които адаптирани по материали публикувани от Фондация „Хестия”, за по-лесно и безпроблемно справяне с последиците при продължителна изолация в домашни условия и задължителна социална дистанция, които трябва да се спазват, представя Евелина Цветанова.
Как да запазим психичното си здраве по време на социална изолация?
Притесненията, свързани със социалната изолация, са основателни и съвсем нормални, когато знаем, че ни предстоят няколко седмици, в които ще бъдем извън нормалния си график и с ограничени възможности за комуникация с останалите. Има хора, които ще се справят със ситуацията „в крачка“, но у повечето от нас тя ще събуди усещане за силна тревога и самота. Има няколко стъпки, които ще ви помогнат по-лесно да преминете през това предизвикателство и да намалите ефекта на негативните емоции върху себе си и близките си.
Подгответе мозъка си
Много е важно как приемате мисълта за карантината и дистанционната работа от вкъщи. Начинът, по който дефинираме ситуацията повлиява начина, по който тя ни кара да се чувстваме. Ако мислим за това какво ни се налага да направим и пред какви ограничения сме поставени, на преден план ще излезе усещането за липса и безпомощност. То от своя страна отваря път на тревожността и паниката, да на говорим за отегчението и апатията. В комбинация с чувството за несигурност и безспирния поток от страховити новини, това е условие за сериозно сътресение на психичното ни здраве.
Ако се фокусираме обаче върху нещата, които все още имаме и можем да правим, като същевременно създаваме нова рутина в ежедневието си, подобна на тази, с която сме свикнали, можем да намалим депресивните и тревожни чувства и да се справим успешно със ситуацията. Нещо повече – може да излезем от нея дори по-щастливи.


Ето и няколко конкретни съвета, които ще ви помогнат за това

Фокусирайте се върху ползите
Помислете какво може да направите в дните на социална изолация. У дома сте – може да отделите време за организация на жилището си, за четене, почивка, готвене и семейни забавления. Вземете най-доброто от това, с което разполагате.


Не се претоварвайте с излишна информация
Изберете източник на новини, към който имате доверие и го проверявайте веднъж или два пъти дневно. Няма да си помогнете, ако постоянно сте във вихъра на новините – това нищо не променя. Уверете се, че черпите информация от проверен канал – като например Центъра за контрол и превенция на заболяванията и Световната здравна организация.


Нищо не е вечно
Рано или късно извънредната ситуация ще приключи. Постоянният информационен поток, съкрушителните човешки истории и несигурността със сигурност събуждат тревожни мисли, но за да съхраним здравето си, е нужно да бъдем реалисти и да си припомняме, че нищо не е вечно.
Подредете собствения си график и този на семейството си
Подгответе се. Действието е страхотна „противоотрова“ срещу тревожност и също така ще ви помогне да работите от вкъщи в компанията на близките си. Това време е изпълнено с неясноти и тревоги, но ще бъдете много по-ефективни, ако си набележите изпълними цели, които да преследвате. Това ще ви даде стимул да погледнете от по-здравословна перспектива върху ситуацията и да се справите със стреса.

Ето какво може да направите, за да запазите усещането си за контрол.

Направете си график
Вкарайте ежедневието си в ритъм, така ще повишите продуктивността си. Дребните неща като това да се храните в определени часове, да имате определено време за забавления и почивка, могат да ви донесат страхотни резултати.


Общувайте, макар и виртуално
Създайте си виртуална среда за срещи с приятели и колеги. Това че не можем да се събираме заедно за обяд или кафе, не значи че не можем да го правим пред мониторите си. Не се самоизолирайте – поддържайте контакт от разстояние с хората около вас. Една виртуална среща на ден може да се окаже ключова за справянето ви с дългите часове, прекарани у дома.


Бъдете активни
Децата са си вкъщи? Намерете им занимание! Направете списък с игри и забавления, от които да избират, и ги вкарайте в графика им за следващите дни. Помнете, че за децата също е трудно да се справят със ситуацията на изолация вкъщи.

Социална изолация не означава емоционална изолация
Помислете как може да продължите да поддържате контакт с останалите. Дотолкова сме свикнали да сме „включени“, че сме приели това положение за даденост. Потърсете близките си, които живеят далеч от вас. Видео разговорите са начин да бъдем с тях, като същевременно останем в безопасност.
Не се притеснявайте да споделяте с останалите. Преминаваме през всичко това заедно и е важно да се отнасяме с разбиране един към друг, да поддържаме приятелствата си.
Обърнете се към себе си. Има толкова много начини да се погрижите за здравето и спокойствието си: медитирайте, четете, релаксирайте, гответе. А ако имате нужда от подкрепата на специалисти, потърсете помощ онлайн или по телефона.

Принудителният престой вкъщи – с положителен знак
Във връзка с факта, че в условията на извънредно положение много родители са продължително време вкъщи, заедно със своите деца, което от една страна създава редица предизвикателства свързани с начина на организиране на жилищното пространство като място за работа и място за забавление, а от друга страна може да се възприеме и като възможност за изграждане на по- доверителни и позитивни взаимоотношения с децата и с близките. По този повод се обърнахме за съвет към г-жа Цветанова – психолог в ЦОП ИМКА. Как да се справяме по-успешно с принудителния престой в къщи? По- долу представяме нейните съвети:

По време на консултациите в центъра ( ЦОП ИМКА) много родители се оплакват, че нямат време да говорят с децата си, да им помагат в учебната работа, да играят заедно. Смятам, че сега е моментът да компенсираме това.
Оказва се, че и прекалено многото време, прекарано заедно с децата, затворени вкъщи, може да бъде предизвикателство. Вместо да се чувствате затворници в капан, заедно с щуреещите около вас деца, може да преместите фокуса върху ползите от това да бъдете заедно.


Бъдете изследователи:
Опознайте децата си, открийте колко самостоятелни и инициативни могат да бъдат – делегирайте им права и отговорности. Възложете им да направят програма за деня и да разпределят ангажиментите. Ако се справят добре – нека изготвят и седмична програма. В часовете за свободно време да предложат общи занимания (обсъдете ги и оставете само реалистичните предложения). Осигурете им ресурси - дайте им достъп до вещи, които така и стоят с години, без да ги използвате. Гласувайте им малък бюджет.
Идеи: Домашно кино (снимайте домашно видео), Тематични вечери (италианска, мексиканска, руска и т.н.), Турнири (с настолни игри, дартс и др.), организирайте си и Олимпийски игри, официалните бяха отменени
Наблюдавайте децата си: Докато играят или учат, децата разкриват много от себе си – колко време могат да стоят на едно място, каква е концентрацията им, волевото им внимание, самостоятелност, как си взаимодействат с другите (по време на онлайн обучението) – дават ли информация на съучениците си, помагат ли им, има ли кого да помолят за информация и за помощ, как комуникират с учителите?


Оценете качеството на взаимодействието си с децата:
Постигнали ли сте желаната степен на сътрудничество или разбирателството с тях е проблем? Налага ли се често да повишавате тон или да наказвате? Ако е така, сега е моментът да поработите върху този проблем.
Много родители споделят, че едва сега, когато трябва да влязат в ролята на учители, разбират какво предизвикателство са собствените им деца за педагозите в детската градина и училището. Какво можем да направим? Работете в екип с детето си, като след всяка задача оценявайте общото постижение, а не на всеки поотделно. Давайте си обратна връзка – за какво можете да се доверите на детето, какво смятате че прави добре. Поздравете се за добре свършената работа.
Разделете се (в семейството) на малки екипи (пр. по двама), поемайте някои задачи – пр. подготовка на обяда или вечерята, после се разменете.
Когато планирате и разпределяте задачи, изслушвайте предложенията и мненията на децата си.

Забавлявайте се заедно!
Времето за забавления обикновено се жертва на първо място, когато сме в обичайния си ритъм. Но сега можем да си позволим разточителство.
Прекарайте време с децата в забавни дейности, за които те настояват, дори да ви се виждат безсмислени. Направете си костюми от отпадъци, гримирайте се, научете фокуси, целете кошче с топчета хартия, направете състезание от това, весели томболи и викторини и пр.

Времето, прекарано заедно, докато споделяме ангажиментите си, докато си помагаме и се подкрепяме, както и доброто настроение и положителните емоции, сплотява и сближава хората.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни