И през 2015 г. ще продължи триумфиращият път на „Ромео и Жулиета”

<p>„И през 2015 г. „Ромео и Жулиета“ ще продължи своя
И през 2015 г. ще продължи три

„И през 2015 г. „Ромео и Жулиета“ ще продължи своя триумфиращ път“ - заяви пред „100 вести“ директорът на габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ Невена Митева. Тя определи отминаващата 2014 г. като з

Различният поглед върху Шекспировата пиеса донесе още четири номинации за отличието. Още по-голяма е била изненадата, когато за дебюта на Гергана Змийчарова в ролята на Жулиета и за поддържащата роля на дойката на Надежда Петкова са получени и две номинации за театралната награда „Икар“. „Подобно нещо досега не се беше случвало - коментира Невена Митева. - В една и съща година извънстоличен театър да получи толкова номинации и две награди „Аскеер“ само за една своя постановка.“ Следващата изненада за театъра е било участието на „Ромео и Жулиета“ в „Аполония“ през лятото. От доброто представяне на габровската драма в „Аполония“ са дошли и поканите за участието й в международни фестивали. „Така че „Скопско лято“ и „Охридско лято“ са дестинациите, с които ще бъде продължен триумфиращият път на „Ромео и Жулиета“ - с гордост заяви Невена Митева. 

Друга приятна изненада е донесъл спектакълът „Догодина по същото време“, който участва в големия международен фестивал в Афганистан, както и в „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Като се прибави и участието на „Принцесата, която не искаше да играе“ на фестивала в Търговище, се оказва, че 2014 е много силна фестивална година за габровския театър. Година, в която много впечатляващо е отбелязан ДТ „Рачо Стоянов“ с покани за участие в много важни форуми, както и с получените големи номинации и награди.
„Мога да кажа, че и в личен план през 20-те години, в които съм директор на театъра, това беше най-силната година за нас – сподели г-жа Митева. - Всички ние ще запомним тази година, както и пътищата, които ни отвори тя за бъдещето на нашия театър. Би било наивно да кажем, че ще успеем да поддържаме това изключително високо равнище, но ще се опитаме. С това, което предвиждам да бъде направено през идващата 2015 г., се надявам да останем близо до него.“ Това е постановката „Жана Д‘Арк“, отново на Петринел Гочев, което е много сериозен проект, както и авторският спектакъл, който Веселка Гунчева и Мариета Големехова ще направят в „Рачо Стоянов“. Самата Невена Митева се стяга да прави невербален спектакъл, с който габровската драма да продължи своето шествие по сериозните международни фестивали в страни, в които се изисква спектаклите да бъдат на английски език или да са невербални.
„Много голямо внимание към предстоящата ни работа има от страна на „Варненско лято“ – довери Митева. – Това е единственият фестивал в страната, който досега не сме успели да завоюваме. Така че голямата ми надежда през 2015 година е участие на Габровския театър във фестивала „Варненско лято“, за да можем да кажем: „Ние бяхме на всички престижни фестивали в България, а и не само в нашата страна“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото