И храмът в Съботковци отваря врати за Великден

Топ новина! I-hramat-v-Sabotkovtsi-otvarya-vrati-za-Vlikdn
И храмът в Съботковци отваря врати за Великден
Празнично богослужение за Великден ще има и в храма "Свети Николай Чудотворец" в село Съботковци, съобщи Ели Петрова, чиято къща за гости е досами църквата. От 23,30 часа на Велика събота храмът, обичан от мнозина, ще отвори врати за всички, решили да го посетят, а в него ще служи отец Тодор.

Празнично богослужение за Великден ще има и в храма "Свети Николай Чудотворец" в село Съботковци, съобщи Ели Петрова, чиято къща за гости е досами църквата. От 23,30 часа на Велика събота храмът, обичан от мнозина, ще отвори врати за всички, решили да го посетят, а в него ще служи отец Тодор. Църквата в Съботковци е един от най-старите храмове, запазени в Габровския регион. Построена е със средства на местното население през 1867 година от Уста Генчо, ученик на Кольо Фичето, който прави и църквата "Успение на Пресвета Богородица" в Габрово.

Църквата е паметник на културата с местно значение, но дълго време беше изоставена и полуразрушена. Хората от Съботковци обаче продължават възрожденските традиции на своите предци и помагат на храма да се възроди за нов живот. От 2004 година група ентусиасти от селото започнаха спасяването на църквата. Беше сформиран инициативен комитет и с дарени от приятели и съмишленици средства и много доброволен труд на цели семейства от селото през годините изцяло е подменен покривът, възстановена е камбанарията, фасадата на сградата също е подновена, както и дървената конструкция. Цялата църква отвътре е обновена. Ремонтите продължават до 2014 година, когато се отслужва водосвет за обновения храм, който отново става действащ. От Съботковци припомнят, че и храмът на Кметовци бил изоставен, но там хората не направили нищо за спасяването му и църквата вече я няма. В храма в Съботковци вече са се случили няколко сватби, доста са и кръщенетата. Църквата се посещава от много хора и като туристическа забележителност.

В момента активната общност от селото се е заела с още една богоугодна работа – да се реставрират иконите от църковния иконостас. Три от иконите вече са обновени. Продължава набирането на средства, за да се реставрират всичките икони и се съхрани направеното от предците. Любопитно е, че дошлите веднъж тук любители на старините, идват отново и с желание се включват с някаква работа в полза на храма – хващат се да окосят тревата в двора, да почистят свещниците и т. н. Очаква се много хора да се включат в празничната служба за Възкресение Христово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни