Храмът в Борики напредва, д-р Панайотов - неуморен

Hram-t-v-Boriki-napredva,-d-r
Храмът в Борики напредва, д-р

В село Борики напредват с направата на храма и очакват с нетърпение художничката да изографиса всичките 8 икони за бъдещия иконостас за патронния празник на църквата – Никулден. За този ден жителите на селото се надяват мечтаният от години храм,

В последните месеци в Борики се съсредоточиха върху направата на вертикалната планировка около сградата на храма. Вече са направени насип и подпорна стена от южната страна, осигурен е подход около църквата, за да може тя да се обикаля на празници като Великден. Завършена е и оградата. Остава в подравнения двор да се насипи хумусна почва и да се озелени, както и да се излеят няколкото стъпала от улицата към двора и да се направят портите - една за автомобилите и една за пешеходците. Намерението на хората от Борики е в малкото дворче от западната страна да има дори беседка и чешма. Водопроводът вече е доведен до мястото и църквата също е водоснабдена, благодарение на помощта на директора на ВиК. Според кметския наместник Николай Михов напредъкът на строителството отново се дължи на доброволния труд на хората, живеещи в Борики. Сред всички изпъква най-много хирургът д-р Петър Панайотов, който е неуморен работохолик. По негова инициатива били направени доста бригади, а той лично се залавял за работа и сам дори. Докторът участвал не само с труд, а и с пари в общото дело.

Оградата пък е факт, благодарение на спонсорството на Георги Бижев – управител на фирма МАК.
Засега са готови три от големите икони. Вече е монтирана титулната икона над входа на църквата „Свети Николай Чудотворец“. Всичките осем икони за иконостаса вече са платени от определени ктитори от селото. Семейство от Трявна – дърворезбар и иконописец – Димитър и Боряна Димитрови, се е заело с изработването на иконостаса и зографисването на иконите. Половината от иконостаса трябва да се завърши до Никулден, а другата му половина ще е готова до Великден. Живеещите в Борики хора вече започнаха да даряват за обзавеждането на храма килими, покривки и други необходими вещи. Дарени са и две по-малки икони.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни