Храм „Света Троица” отвори врати за детското изкуство

Топ новина! Hram-Svta-Troitsa-otvori-vrati-za-dtskoto-izkustvo
Храм „Света Троица” отвори врати за детското изкуство
На Великден, храм „Света Троица” показа за първи път изложба - детски рисунки на ученици на художничката Елиза Ковачева - Цокова, посветени на Възкресение Христово.

На Великден, храм „Света Троица” показа за първи път изложба - детски рисунки на ученици на художничката Елиза Ковачева - Цокова, посветени на Възкресение Христово. Една прекрасна изложба, родена от очакването на светлия християнски празник, докоснал детското въображение в изобразяване на Светото Разпятие, Иисус Христос, Света Богородица, народната традиция, свързана с великденските обичаи - боядисаните яйца, обредните хлябове. В детските рисунки тържествува пукналата цветна пролет представена с много настроение, населена с празнични великденски мотиви.

„Църквата никога не е била отделена от изкуството на иконописта, живописта, песнопенията. И храм „Света Троица” отвори врати за детското изкуство точно на Великден с тази тематична изложба, в която малките художници са създали прекрасни картини, подредени в предверието на църквата. Дарението на книжарница „Пеликан” , което храмът получи - художествени материали, ще отидат при малките художници”, каза на откриването отец Стефан. Всяко дете получи от него по едно червено яйце.

В изложбата повече от 20 деца показват над 30 картини. Те вече са направили своето първо дарение от рисунки при откриване на реновираното „Детско отделение” на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” в Габрово. Момент особено благодатен да се приучат децата на доброта, милосърдие, състрадание.

„Много сме щастливи с децата, че създадохме такава пъстра, весела, празнична изложба посветена на Възкресение Христово. В нея участват деца на възраст от 5 до 16 години. Сред участниците е и Вяра Пенчева, на 8 г., която вече изгради собствен стил и жъне успехи на национални и международни конкурси. През март тя участва в Москва на престижния Международен форум „Професионална ориентация на младите художници”. Там рисунката на Вяра „Спомен за мама” бе избрана за победител в IV Международен конкурс за детска рисунка „Чрез изкуство към живота”. Вяра участва и в Петото издание на Националния конкурс на Светия Синод на Българската православна църква „Възкресение Христово 2018” . В категорията I - IV клас тя спечели трета награда.Най -добрите творби от изложбата в София ще бъдат предложени на търг и с получените средства ще бъдат закупени медицински материали, апаратура необходими за лечението на болни деца.

Предстои ни с учениците да се готвим за традиционната изложба посветена на „Деня на детето”, която вероятно ще бъде показана в Националния музей на образованието”, сподели обичаната, грижовна, приветливо усмихната Елиза, заобиколена от своите малки приятели от групата „Деца обичат да рисуват”.

Изложбата в храм „Св. Троица” ще посреща през месеца с оптимизма на децата пресъздали с толкова настроение силата и радостта на Възкресение Христово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни