Габровският театър с номинация за наградите „Златен кукерикон 2020“

Gabrovskiiat-tеatar-s-nominatsiia-za-nagraditе--Zlatеn-kukеrikon-20200
DT-Gabrovo-Svekarva-PetrinelGochev-05-03-20.jpg
Габровският драматичен театър е номиниран за театралните награди за хумор и сатира „Златен кукерикон 2020“. Номинацията е за постановката „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев в категорията „спектакъл“. Там габровската трупа ще се съревновава с други две представления: „Мъжка задушница“, реж. Емил Бонев на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе и „Слава“, реж. Стайко Мурджев на Драматичен театър – Пловдив.

Инициатор на наградите е Сатиричен театър „Алеко Константинов“, който за четвърти път ще отличи творци и актьори от страната, заради заслугите им да развиват комедията и сатирата на театрална сцена. Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои на 7 април 2020 г., вторник, от 19.30 часа на сцената на Сатиричния театър в София. По регламент трупата на Сатирата не подлежи на номинации и награди.

Преди церемонията по връчването на наградите „Златен кукерикон 2020“ публиката в Габрово, София, Благоевград и Разлог ще има възможност да гледа постановката по Антон Страшимиров. Представлението в Габрово ще бъде на 1 април, сряда, от 19.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“, а в Благоевград - на 3 април, петък, от 19.00 часа на сцената на ДТ „Никола Вапцаров“. Представлението в София ще бъде отново на голямата сцена на Народен театър „Иван Вазов“ на 4 април, събота, от 19.00 часа. В Разлог спектакълът ще се играе на 7 април, вторник, от 19.00 часа в НЧ „15-ти септември“. Зрителите ще се изправят пред съвсем нов прочит на класическата българска комедия, в която темата за родствените отношения е изведена през погледа на различните поколения като на истинско бойно поле. Това е амалгама от театър, танци, словесни престрелки, звукови ефекти, изчистена и стилна сценография, непринудена и многопластова актьорска игра.

Участват актьорите Надежда Петкова като свекървата Костанда, Стоян Руменин като Велчо-Свилен - син на Костанда, Поля Йорданова - Дечка, съпруга на Велчо-Свилен, Димо Димов като Баба Неделя, Адриана Димова - Дафинка, дъщеря на Баба Неделя, Петко Петков - Павел Кереков, брат на Дечка, Тони Христова - Госпожа Керекова, Ангел Калев като Поручик Дойчинов и Доктора. Гинка Дичева освен като помощник-режисьор на спектакъла, се изявява на сцената в ролята на Слугинята.

„Свекърва“ е шестият спектакъл на Петринел Гочев с ДТ „Рачо Стоянов“. Тази година предстоят премиерите на две негови представления с габровската трупа. С постановката „Под игото - 1894“ ще се отбележи 75-годишнина от създаването на Габровския театър. Премиерата е насрочена за 10 октомври 2020 г. на сцената на театъра. С премиерата на моноспектакъла „Салиери“ ще се открие тазгодишното издание на Международния фестивал на монодрамата „СолоАкт“. Откриването ще бъде на 9 май 2020 г. на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“.

Премиерата на „Свекърва“ се състоя на 25 юни 2019 г. на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ и от тогава до сега гастролира по българските и чуждестранни театрални сцени. В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова и фотографът Росина Пенчева.

Спектакълът е носител на две награди - „за постижение в театралното изкуство“ и „за сценография и костюми“, от XI-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в украинския град Николаев, който се проведе от 9 до 12 октомври 2019 г. Участието на габровската трупа беше по покана на Николаевския академичен художествен руски драматичен театър.

Част от отзивите за спектакъла след премиерата и гастрола му на софийска и пловдивска сцена:

В рецензията си за сп. „Театър“ театроведът Кева Апостолова пише: „За радост спектакълът „Свекърва” на Петринел Гочев ни подари зрителско удоволствие. Словосъчетанието „нов прочит” по българска класика е оправдано. Всичко в старата обичана „Свекърва” (1906) днес изглежда актуално и домашно - играем нейни откъси с близките си без видима публика. Стилната режисьорска интерпретация, събрала в себе си роднините на комедията - фарса и сатирата, и прибавила ретроданса, е ярка от началото до финала на двучасовото представление.“

Театроведът Пенка Калинкова споделя: „След половин дузина „Свекърва/и“ от Антон Страшимиров, сред които „Свекърва“ на реж. Любен Гройс с Мария Стефанова и „Свекърва“ на Мариус Куркински с Виктория Колева в главната роля, мислех, че не мога да бъда изненадана. Надеждите ми се оправдаха - вече има „Свекърва“ на Петринел Гочев с Надежда Петкова в ролята на Костанда. Има цели малки представления в представлението. Петринел Гочев е бръкнал смело в собствения си творчески кладенец и е извадил ексцентрични решения и средства от клоунадата, буфонадата, пантомимата.“

Журналистката Зарина Василева пише в статията си: „Най-добрата българска комедия в най-добрия си съвременен прочит. Верен на себе си и непрекъснато изненадващ, Петринел Гочев представя едно силно кинематографично представление, наситено с изключителна динамика, лекота, ефирност и силно въздействие на образите. Тежката тема за трагизма на семейните отношения, извисила се в кресчендото на комедийното, се разгръща от великолепната актьорска игра. Страшимировият индивидуализъм може да бъде напълно разгърнат само от Гочевият авангардизъм.“

По думите на журналиста Даниел Димитров: „Класическият текст на Антон Страшимиров, една от най-поставяните български пиеси, е адаптиран до приятен микс от нестандартни режисьорски идеи, добре употребени актьорски таланти и краен резултат, който може да бъде определен като завиден. Гочев е създал истинска „Свекърва“ от ново поколение. Страшимировата творба звучи актуално и съвременно, а от хумора е изваден само онзи пълнеж, достатъчен за цялостното звучене на една модерна комедия. Без мелодраматични нотки и дразнещ архаизъм.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни