Габровската Община с електрическа КИА, кметът Таня Христова получи ключовете

<p>Днес, точно в 11:00 часа  кметът на ГабровоТаня Христова получи
Много снимки в галерията на сайта

Днес, точно в 11:00 часа  кметът на ГабровоТаня Христова получи ключовете на първия електромобил за нуждите на администрацията.

Днес, точно в 11:00 часа на площад „Възраждане“, кметът на ГабровоТаня Христова получи официално ключовете на първия електромобил за нуждите на администрацията.

https://www.stovesti.info/gallery.php?cat_id=79

Новината съобщи първа вчера Миглена Въгленова, главен експерт в общинската администрация. Тя уточни, че автомобилът е марка KIA SOUL EV. Авангардното возило и зарядната станция ще бъдат предадени на Таня Христова от инж. Добромир Димов – управител на отдел „Продажби“ във фирма „Веко Ойл“ ЕООД, официален представител на „Киа Моторс България“ за региона.
„Електромобилът е закупен по пилотна схема за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), който отпусна безвъзмездно 20 000 лева на Община Габрово, припомни Миглена Въгленова.
По схемата се отпуска безвъзмездно субсидиране от 20 000 лв. за изцяло електрически превозни средства и 10 000 лв. за хибридни превозни средства. На последното си заседание от 26 май 2016 г. Общински съвет - Габрово подкрепи закупуването на един електромобил – категория М1, и даде съгласие да бъде осигурен необходимият собствен финансов ресурс от 50 000 лв.
Eлектромобилът ще се ползва при отстраняване на различни инфраструктурни и екологични проблеми, при инвеститорски контрол на обекти в етап на строителство, огледи и аварийни ситуации в града и селата.
Ще обслужва и Общинския инспекторат при извършване на контролни дейности на терен. Към момента за тези цели се ползва силно амортизиран 20-годишен бензинов автомобил. Новият електромобил е с очакван годишен пробег от около 15 000 км и размер на редуцирани емисии на въглероден диоксид - 1 677,84 кг на година. Условие за сключване на договора за финансиране е да бъде избран доставчик по реда на Закона за обществените поръчки. Минималните изисквания към превозното средство са пробег с едно зареждане – минимум 100 км, максимална скорост – минимум 80 км/ч, не по-малко 2 000 цикли на заряд и разряд, капацитет на батерията – минимум 15 киловатчаса и гаранция не по-малко от 5 години.
На национално ниво с помощта на НДЕФ ще бъдат купени 34 електрически и 10 хибридни автомобила, а използването им ще доведе до спестяване на 138 тона въглероден диоксид годишно.

Според решението на Управителния съвет на програмата от 14 юни 2016 г. сред одобрените кандидати са 4 държавни институции и 22 общини.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни