Габрово отново с Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво

Водеща! etiket_22.jpg
etiket_22.jpg
22 общини са удостоени с високия приз тази година

През първия ден на Годишната среща на местните власти се състоя официалната церемония по връчване на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво, който Националната платформа на партньорите за добро демократично управление присъди на 22 общини.
Вече 12 години НСОРБ, в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, насърчава българските общини да се стремят да покриват високи критерии за качество на административното обслужване и доброто управление в своите общности.
Кметът на община Елена, ръководител на националната делегация в Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, откри церемонията с думите, че това отличие демонстрира, че местната власт е институция на гражданите и 12-те принципа на доброто демократично управление са въведени в името на хората от общността, че работещите в администрациите са знаещи и можещи.
„Етикетът е вид потвърждение за ежедневните усилия на общинската администрация за постигане на повече прозрачност и откритост, за стремежа им към иновации и промени, за насърчаване на гражданското участие и постигане на устойчивост. Това доказахме и в последните две трудни години. Изправени пред здравната и енергийната криза, всеки един от нас потърси и намери своите иновативни и устойчиви решения.
Много положително е, че с инициативи като днешната можем да покажем, че въпреки проблемите и кризите, усилията и желанието за развитие и поставяне на високи цели не са останали на заден план.
Днес 22 общини ще бъдат отличени точно за този дух и амбициозност. Сигурен съм, че можем да поставим под този общ знаменател и всички останали 243 общини“, каза в обръщението си кметът на Елена.
С онлайн приветствие в церемонията се включи председателят на Конгреса на местните и регионалните власти Лендер Вербеек: „Радвам се, че днес празнувате европейския път на българските власти и европейските ценности и принципи, неразделна част от които са и принципите на местната демокрация, залегнали в Европейската харта за местното самоуправление, към която Вашата страна е изцяло ангажирана.
Искам да поздравя Сдружението и Министерство на регионалното развитие и благоустройството за усилията, съвместно с българските общини, за насърчаване на доброто демократично управление на местно ниво, за да се отговори на европейския стандарт за качество на местното самоуправление в българските общности. С Вашата упорита работа и ангажираност допринасяте за създаването на условия за процъфтяваща местна демокрация в момент, когато това е по-необходимо от всякога“.
Общините, удостоени с високия приз тази година, са: Ардино, Банско, Берковица, Вълчи дол, Габрово, Димитровград, Добрич, Долна баня, Доспат, Каспичан, Кнежа, Костинброд, Левски, Ловеч, Павликени, Поморие, Раковски, Свищов, Сърница, Тетевен, Троян, Търговище.
Сертификатите връчиха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министър Явор Гечев и евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото