Габрово отличи 270 поборници с "Почетен гражданин", Музей ДХС, Виктория Петрова и Иван Минчев - с "Почетен знак"

Топ новина! Tanya-Hristova-–-kmet-na-Obschina-Gabrovo,-Kliment-Kunev-–-predsedatel-na-Obschinski-s-vet-–-Gabrovo,-i-sveschenoikonom-Ruslan-Lichev-–-arhiereiski-namestnik-na-Gabrovska-duhovna-okoliya
Таня Христова – кмет на Община Габрово, Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, и свещеноиконом Руслан Личев – архиерейски наместник на Габровска духовна околия

По повод 163 години от обявяването на Габрово за град, на празнична церемония в зала "Възраждане," бяха тържествено обявени и връчени почетните отличия на Община Габрово за принос към развитието на града за 2023 година.
В началото на своето обръщение председателят на Общинския съвет Климент Кунев припомни на присъстващите, че имената на всички габровци, получили почетни звания се пазят в красива голяма книга с кожена подвързия, чрез която всъщност можеш да види развитието на Габрово от преди Освобождението до днешния ден. Той пожелана габровци да живеят в мир, здраве и разбирателство, а книгата с отличия да нараства и да се нуждае от още празни страници, защото в Габрово растат прекрасни млади хора, които ще добавят още стойност към неговата история.
Кметът на града Таня Христова подчерта, че точно празникът на Габрово е моментът, в който трябва да се поздравим за успехите, за радостите, за неспирните стремежи, за съхранения борбен и просветителски дух. Тя добави: „163 години – достатъчно голям отрязък от време, в който историята помни различни периоди, хора, достижения и една обща цел, запазена до днес – прогресът на Габрово. Вероятно с течение на времето визията става по-смела, по-амбициозна, може би и по-предизвикателна, но аз вярвам, в успеха на Габрово. Увереност ми дават амбициозните и талантливи млади хора, изпълнени с енергия и новаторство. И най-важното дават ми надежда, защото са част от нашето голямо семейство – Габрово и показват на всички нас, че духът на Габрово е жив. Вярвам, че всеки има своя роля и всички можем да допринесем още много за развитието на нашето Габрово по пътя към постигане на важните за нашето съвремие цели –екологично развитие, силна икономика, умни решения за развитието на бизнес и иновационната екосистема. Но преди всичко нека заедно правим така, че Габрово да продължава да се развива като прекрасно място за живот, за наука и образование, за реализиране на мечти.“
В рамките на церемонията посмъртно със званието „Почетен гражданин на Габрово“, бяха удостоени 270 поборници от Габрово и околните села – участници в различни националноосвободителни прояви през втората половина на XIX век. „Сигурно никой от тях не си е представял, че толкова години по-късно ние, техните потомци, ще сме тук и ще четем историите им, събрани в специално проучване, направено от Даниела Цонева за Общински съвет – Габрово. Със сигурност са вярвали обаче, че ще имаме привилегията да вземаме решенията за своя живот сами, че този живот ще е спокоен, съзидателен, изпълнен с творчество и амбиции, равен на този на останалите европейски държави“, подчерта преди отличаването им Климент Кунев.
Връчени бяха и три отличия „Почетен знак на Габрово“. 

Музей Дом на хумора и сатирата с "Почетен знак на Габрово"

   

 Виктория Петрова с "Почетен знак на Габрово"

Иван Минчев с "Почетен знак на Габрово"

Даниела Цонева – историкът, който проучи поборниците. Ружа Партинкова-Любенова (вдясно) – правнучка на Почетния гражданин на Габрово Христо Партинков, подвойвода на Ц. Дюстабанов 

Носител на знака стана Музей „Дом на хумора и сатирата“ за издигане на националния и международния авторитет на град Габрово и във връзка с 50 години от създаването му. От 1972 г. досега тази единствена по рода си институция събира и показва образци на световното хумористично изкуство и карикатурата. Освен с богатия си художествен фонд, Музеят е известен с организирането и провеждането на престижни международни конкурси, като Международното биенале на хумора и сатирата, с издаването на многоезични печатни издания. В наши дни той е утвърдена и динамично развиваща се институция, със смели планове и много амбиция и хъс, за да ги осъществи. Наградата на Музей „Дом на хумора и сатирата“ получи неговия директор Маргарита Доровска.
С „Почетен знак на Габрово“ беше отличена също Виктория Петрова, за дългогодишен принос за развитието на децата и младежите в община Габрово в областта на културата и образованието, и 80-годишния й юбилей. Повече от 50 години тя работи с деца и младежи на град Габрово за тяхното обучение и развитие в областта на изкуството, традициите на града. По неин модел се организира и първи детски фестивал „Малкият Смехурко“ в последствие преименуван в „Габровски смехоранчета“, който е вече на 21 години и се реализира без прекъсване, съвместно с община Габрово. В него са участвали над 6000 деца от цялата страна.
Носител на „Почетния знак на Габрово“ е Иван Минчев – сценарист и режисьор на карнавала от 2014 година. Визионерската му мисъл и богатия му опит способстват за обогатяването на това събитие, за неговото развитие, за организирането и провеждането му по нов и по-впечатляващ начин. В годините той помага за организирането на много културни събития, които носят престиж и разнообразяват културния календар на града. Едно от тези събития е провеждането на джаз фестивала „Жълтите павета“. 
Благодарение на неговите усилия, този фестивал излиза от пределите на столицата и първото му издание извън София се случва именно в Габрово. Иван Минчев и неговата съпруга Ваня Грашкина - Минчева са сред най - големите дарители на РБ „Априлов - Палаузов”. Само през последните две години са дарили 130 тома актуална и търсена съвременна литература от български и чуждестранни автори.
Специален поздрав за Иван Минчев поднесе Теодоси Спасов.
Архиерейският наместник на Габровска духовна околия свещеноиконом Руслан Личев поздрави присъстващите на церемонията по връчване на почетните отличия на Община Габрово за 2023 година. Според него за хората, които са останали в историята на града и за тези, които сега живеят в него, Габрово не е само място, а състояние на духа.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни