Габрово остава без парно

Топ новина! Ministerstvoto-na-energetikata-zapochva-proverka-v-Toplofikatsiya---Gabrovo-s-vmestno-s-KEVR
Министерството на енергетиката започва проверка в Топлофикация - Габрово съвместно с КЕВР
Институции и местна власт с общи решения за предстоящия зимен сезон

    Заради множеството проблеми с топлофикационната услуга, предоставяна от Топлофикация–Габрово, министерствата на енергетиката, на финансите, на околната среда и водите, както и местната власт в града, излизат с общи решения, които да осигурят нормалното протичане на предстоящия отоплителен сезон. Това стана ясно на съвместна пресконференция на министрите Румен Радев, Асен Василев, Юлиян Попов и кмета на града Таня Христова.  
    „Проблемът не е от вчера, той е свързан с пренебрежителното отношение от страна на оператора на инсталациите към абонатите“, каза г-жа Христова. През последния зимен сезон топлоподаването е прекъсвано многократно поради аварии и амортизация на мрежата. Инвестиции липсват, а системното замърсяване на въздуха в града продължава повече от седем години. Г-жа Христова изрази съмнение, че през зимата абонатите изобщо ще могат да разчитат на местната топлофикация.
    Като принудителна административна мярка през март т.г. местната РИОСВ е затворила въглищната част на инсталациите, но и тази мярка не дава необходимите резултати, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Липсва информация от страна на инвеститора за неговите намерения да приведе съоръженията в съответствие със законодателството.
    Централната и местната власт подготвят краткосрочни и дългосрочни решения за жителите на града. Министърът на енергетиката Румен Радев зави, че възможните технически решения са преминаване към природен газ и монтиране на термопомпи за обществените сгради. Работи се и за дългосрочни мерки чрез енергийно обновяване.
    Проблемът засяга около 4 100 абоната, които ще трябва да преминат на алтернативно отопление през зимата. Направените изследвания на електропреносната и електроразпределителната мрежа показват, че те могат да поемат евентуално повишено потребление. Изчисленията сочат, че разликата между цената на топлинната и на електрическата енергия, която биха платили за отопление жителите на Габрово е между 1,3 и 1.5 млн. лв.
    „Животът и здравето на българските граждани струва повече от милион и половина“, заяви министър Василев. Той допълни, че мярката е извънредна, а обявената сума ще бъде осигурена от държавния бюджет и ще бъде предоставена на общината за компенсиране на абонатите на топлофикационното дружество за предстоящия отоплителен сезон. "Поел съм ангажимент, че при други случаи на затваряне на инсталации Министерството на финансите ще осигури средства за отоплителния сезон. Ще подпомогне гражданите във всички градове, където възникнат подобни проблеми", каза той.
    Извън тази краткосрочна мярка, паралелно се обмислят и дългосрочни решения, свързани с монтирането на термопомпи, използването на природен газ за отопление, активното използване на програми за енергийна ефективност и други, съобщи министърът на енергетиката Румен Радев. Той вече е подписал заповед за проверка в дружеството от страна на Министерството на енергетиката. Тя ще бъде осъществена съвместно с КЕВР.
   Юлиян Попов, министър на околната среда и водите: Имаме абсолютна решимост

    От страна на Министерството на околната среда и водите това е един казус, който съществува дълго време, каза министър Попов. Регионалната ни инспекция е налагала глоби, докато най-накрая тази година през март се стигна до принудителното затваряне на вътрешната част на тази инсталация. (тук министърът показва как изглежда инсталацията и гъстият дим, който се стеле над ТЕЦ) И това не е единственият случай в страната.
    Това, което виждаме сега като нещо по-различно, е абсолютната решимост на всички ни. Не просто на РИОСВ - Велико Търново, която осъществява контрола, не просто на едно министерство, а на всички министерства, на правителството, на гражданите и на местна власт.
    И ние ще действаме безкомпромисно. Това не е въпрос не само на околната среда, не само на енергетиката, това е здравен въпрос. А условията на труд са просто непоносими. Нашите служители, когато отиват на проверки на подобни места, те сякаш отиват на бойни действия да прекарат един час в подобни инсталации. Там работят хора всеки ден по 8 часа.
    Един друг кмет в подобна ситуация каза: "Тази инсталация един месец не работеше и ние сякаш живеехме в Алпите"

Асен Василев, министър на финансите: Животът и здравето на българските граждани струват повече от милион и половина

    Министерството на финансите заедно с Министерството на енергетиката и на Община Габрово е направило оценка, че за 4109 битови абоната разликата между това, което те трябва да заплатят, използвайки електроенергия, спрямо това, което те са заплащали, използвайки услугата на Топлофикация, влиза около 1 300 000 до 1 500 000 лева през отоплителния сезон, които ще бъдат осигурени чрез Общината на съответните битови абонати така, че те да нямат разлика в този отоплителен сезон. Сметките са направени от Министерството на енергетиката на база реално потребление. Имат време да преминат на дългосрочни алтернативни решения, които Министерството на енергетиката разработва.
    И тук искам да кажа една политическа позиция, не толкова свързана с Министерството на финансите. Животът и здравето на българските граждани струват повече от милион и половина.
    И това се отнася не само за Габрово, а абсолютно навсякъде, където има замърсяване на въздуха, което не отговаря на екологичните норми. И Министерството на финансите ще намери необходимия ресурс, за да подкрепи адекватни мерки за това да имаме чист въздух и адекватно отопление за зимата.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни