Габрово даде старт на националната Седмица на гората

Gabrovo-dad-start-na-natsionalnata-Sdmitsa-na-gorata
Габрово даде старт на националната Седмица на гората

Вчера Габрово беше домакин на националното откриване на Седмицата на гората – 2018 г., която тази година се провежда под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. Зала „Възраждане“ посрещна официалните лица и лесовъди от цялата страна, служители от горската система и др.

Зелените униформи на служителите изпълниха залата, а три калоферски гайди я озвучиха с въздействащия химн за красотата на българската земя „Хубава си моя, горо“. Елегията на Любен Каравелов, изпята и от две млади певици от ФА „Габровче“ вдигнаха всички на крака.
Инициативата за откриване на Седмицата на гората в Габрово е на областния управител на Габрово Невена Петкова, домакин бе Северноцентралното държавно предприятие с активната подкрепа на Община Габрово. Тук бяха народните представители от Габровска област Николай Сираков, Иглика Събева, Кристина Сидорова, заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, социалният министър Бисер Петков, изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов, областният управител на Габрово Невена Петкова, кметът на община Габрово Таня Христова и др.
В словото си зам.-министърът на земеделието Атанас добрев се обърна към колегията на лесовъдите – наследници на онези първи залесители, създали изключителните за мащабите на странати ни 18 милиона декара нови гори. „Днес целият цивилизован свят признава, че гората е основен природообразуващ фактор, който гарантира качеството на живот. А България разполага с едни от най-добре съхранените и стапинисвани гори в Европа...“
“С уважение се обръщам към хората, ангажирани със съхранението на българската гора, - каза в приветственото си слово областният управител Невена Петкова. - Мисия, която трябва да ни обединява, така както Седмица на гората прави съпричастни хора от различни възрасти и професии. Само преди няколко дни дадохме старт на националната инициатива „Лесовъд за един ден“ – една уникална възможност за учениците да научат повече за вашата професия. Прекрасно е, че всички онези деца, които се включиха в този ден говореха с любов за гората, наричаха я: красива, гостоприемна, пъстра, съкровище, здраве, наричаха я просто майка. Няма нищо по-хубаво от това, че децата ясно си дава сметка какво богатство имаме всички ние. Но ние сме тези, които трябва да ги учим, че са необходими ежедневни грижи в името на българската гора, защото грижата за нея е инвестиция за бъдещето“.
Приветствие към присъстващите поднесе и кметът на Габрово Таня Христова. „Тук е сърцето на Балкана, тук сме дарени с богата природа и вековни гори... Това ни задължава да бъдем отговорни, да запазим горите не само за нас, но и за поколенията след нас, да се грижим за богатото биоразнообразие в тях. И да мислим днес, какво ще ни очаква утре!“ допълни кметът Таня Христова.
И през тази година беше спазена традицията и се връчиха наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2017 година. Носител на наградата „Лесовъд на годината“ стана инж. Веселин Найденов, cтарши лесничей в ТП „ДГС Златоград“ към Южноцентралното държавно предприятие- Смолян. Отличие за отличен професионализъм получи и инж. Тодор Бонев, зам-директор на Северноцентралното държавно предприятие-Габрово.
След тържественото откриване на Седмицата на гората бе направено и символично залесяване в парка пред Община Габрово. Министри, депутати, кмет и областен управител засадиха 3 сребристи смърча и 2 явора. В чест на лесовъдския празник, в продължение на цялата седмица на територията на цялата страна ще се извършат залесявания с участието на желаещи граждани.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни