Давид Александров: Не можем да кажем на Германия и Франция каква ценностна система да имат, нека да не се опитват те да ни казват каква да има в България

Водеща! David-aleksandrov
Давид Александров
“Дебата“ в медиите за невъзможността да променяме пола си юридически

     На 20 февруари Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) "отряза" възможността транссексуалните да променят юридически пола си. Тълкувателното решение на Върховния е подкрепено от 28 гласа на съдии, а 21 са се подписали с особено мнение.
    Тълкувателно дело № 2/2020 г. завършва с решение: "Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален."
    Припомняме, че през 2020 г. в Гражданската колегия на ВКС бе образувано тълкувателно дело с въпрос допустима ли е и при какви предпоставки юридическа промяна на пола при установена транссексуалност на молителя.
    Така се слага край на досегашната практика на немалко съдебни състави да разрешават юридическа промяна на пола на транссексуални, както и край на колебанията в самия ВКС за предпоставките да се даде яснота на правната уредба - дали трябва да е извършена операция за смяна на пола, дали е достатъчно да е започнала хормонална терапия или други.
    Решението за невъзможността да се променя пола стана повод и за дебати.
    Коментар по темата за читателите на вестника предлага Давид Александров, съпредседател на сдружение РОД. 


От няколко дни следя дебата за решението на ВКС относно невъзможността за юридическата смяна на пола.
С нетърпение очаквах реакцията на ЛГБТ лобито в България.
1. Разбира се спретна се протестче в София пред Съдебна палата. Скандира се че се нарушават общочовешки права и се дискриминира група от хора, че ще съдят родината си в ЕСПЧ с цел да търсят справедливост, че България е изостанала и т.н.
(Веднага правя една скоба, че в сравнение с прайда по толкова важна за тях тема, на протест се събраха около 100 човека. За сравнение на прайда казаха, че са били 10 000, задайте си въпроса от къде тогава идват тези хора и как така само юни могат да ги съберат?)
2. Вече близо седмица в различните телевизии се организира уж дебат (в големите медии се наблюдава подкрепа на водещия към противниците на решението)
Опорните точки също са стандартни:
– ние сме дискриминирани.
– това решение е много слабо и основано на религиозни предпоставки.
– българските съдии не разбират, че има разлика между биологичния пол, с който се раждаме, и този който ни е заложен в мозъка от раждането.
– тези със сменения пол имат проблем, защото изглеждат на противоположния, но по документ не са с променен, заради което търпят множество подигравки.
– България е част от европейското семейство. Не трябва да оставяме Русия да ни разделя от него. (разбирайте: Русия има пръст в решението на ВКС).
Аз съм дълбоко изненадан от юристи, които се опитват да критикуват решението на ВКС. Едно решение, което нямаше полезен ход да бъде произнесено по друг начин.
Защо? Отговора е много лесен, заради Решение №13 от 2018г (Истанбулска Конвенция).
Ето някой от най-запомнящите се точки от решението на Конституционния Съд:
1.Конвенцията проправя път към внедряване на понятията „пол“, и „идентичност, основана на пола“, при така дадената дефиниция в чл. 3, буква „в“, в българската правна система. Изискванията на чл. 4, § 3 от Конвенцията биха наложили в Република България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, в разрез с Конституцията.
2. В Конвенцията чрез дефинирането на „пол“ като социален конструкт всъщност се релативизират границите на двата пола – мъж и жена като биологично детерминирани. Ако обаче обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент.

3.Конституцията и цялото българско законодателство е изградено върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид. В действителност в Конституцията недвусмислено се възприема социалното измерение на пола във взаимодействие с биологично детерминираното – чл. 47, ал. 2 от основния закон. В посочената конституционна разпоредба биологичният пол „жена“ се свързва със социалната роля – „майка“, с  „раждане“, с „акушерска помощ“. Накратко, понятието „пол“ се използва от конституционния законодател  като единство от биологично детерминираното и социално конструираното. Социалното измерение в Конституцията не създава социален пол, независим от биологичния, както е предвидено в Конвенцията.
Тези няколко реда са бледа извадка от блестящия анализ на конституционния съд, с който ясно прекратиха всякакви последващи опити за въвеждане в българското законодателство на трети пол, социален пол, смяна на пола и т.н.
Чух всякакви обяснения от “юристи” как решението на ВКС било “глупаво”. Може ли тези “юристи” да ми обяснят, ако съдиите бяха постановили по друг начин, то как тогава това нямаше да противоречи на решението на Конституционния съд, което е в пъти по-важно и значимо за правото?
Нима е възможно в една правова държава да има едно решение на КС и в противовес на него друго решение на ВКС! За всеки юрист е ясно, че това няма как да се случи и тогава наистина съдиите щяха да бъдат порицани за неадекватно решение.
“Съдят България в ЕСПЧ и търпим глоби!” Ами ще търпим глоби, защото в Европейския съюз при подписването на договора, каквото се е изисквало за влизането ни е изпълнено още 2006г. с направените промени в конституцията ни. Нито в договора ни за присъединяване към европейското ни семейство, нито при влизането ни е поставено условие да си променяме конституцията за понятия от типа трети пол. Ние нямаме такъв ангажимент и изискване. В този ред на мисли, нито ЕП, нито ЕСПЧ могат да задължат България да направи промени в конституцията си, защото да напомня ние сме суверенна държава и равноправни членове на Европейския съюз, ние не сме федеративна държава и е добре това да се помни и отстоява.
Не дадем ли право юридическата промяна на пола, то се поддаваме на руско влияние.
– това даже не знам как да го коментирам. Най-кратко по скоро звучи така “ВКС трябваше да наруши конституцията и решението на Конституционния съд, защото Запада има различна ценностна система.”
Някак услужливо забравяме, че Европа също има Запад и Изток. Източна Европа не значи Русия, както Полша не значи Русия.
Услужливо се забравя, че преди 3 години Европа се раздели на две във важно гласуване срещу Унгария – именно за решението на Орбан за забрана на джендър пропагандата сред децата. Тогава източна Европа надделя над западна и се показа разлика в мисленето, а тогава нямаше война между Русия и Украйна.
Не забравяйте, че в едно семейство има различни хора, с различен характер, мислене и ценности, така трябва да е в Европейския съюз. Ние сме едно, но да уважаваме различието помежду си. 
Ние не можем да кажем на Германия и Франция каква ценностна система да имат, но нека да не се опитват те да ни казват каква да има в България.
Мога да продължавам да пиша още много, но в заключение искам да кажа, че е време България да има по-високо самочувствие и да отстоява ценностите, които сме възприели във вековете. В този ред на мисли всички трябва да поздравим съдиите от ВКС, които явно през много мъки и борби извоюваха истинското право, с което и опазиха народа ни от поредното проклятие, в което се опитваха да ни вкарат.
Помнете, че следващия опит ще бъде промяна на Конституцията, с цел да се преодолеят тези спънки, но ще бъде замаскирано, че ето политическата система не работи.


В България не се води официална статистика колко души сменят пола си

    В България не се води официална статистика за това колко души сменят пола си. Клиниките, които извършват такива операции, не са задължени да съобщават за тях, а и обичайно се счита, че това е конфиденциална информация.
    До решението на ВКС от 20 февруари тази година транссексуалният можеше да поиска по съдебен ред да регистрира промяната на пола си.
    Това са направили 16 души от 2014 до 2018 година в районните съдилища в България, според данни в Интернет.  За този период в Софийския районен съд са образувани 12 дела, като три от тях са висящи, а три от молбите за смяна на пола са били отхвърлени.
    Във Варна са регистрирани 7 случая на промяна на пола. Молбите на всички да станат от жена - мъж и обратно са уважени. Две са делата в Стара Загора, а едно в Хасково.
    Според неправителствени организации обаче броят на българите, сменили пола си, е далеч по-голям. Първата такава операция у нас е направена през 1992 година в Кърджали.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни