Дариха на Плачковци стар локомотив, стягат го за празника на града

Водеща! T-rsyat-se-pari-za-v-zstanovyavane-na-stariya-lokomotiv
Търсят се пари за възстановяване на стария локомотив

Преди няколко дни кметът на Плачковци Борислав Борисов призова в социалната мрежа Фейсбус своите съграждани и техните близки от страната, както и гостите на града да се включат с труд, консумативи, материали и друго необходимо за реставрацията на дарение на кметството локомотив серия 36-01.

 Идеята на плачковичани и техни приятели за предоставения им от „БДЖ Пътнически превози“ парен локомотив води началото си от 2018 г. Замисълът е бил локомотивът да бъде позициониран на ЖП-гарата в града за честването през миналата година на 50 години от обявяването на Плачковци за град. Но процедурите по доставката и разрешенията, които е трябвало да бъдат получени се проточили доста време. Локомотивът бил докаран през юли преди отбелязването на годишнината и е нямало възможност за краткия срок той да бъде реставриран, обясни Борислав Борисов. Поради това кметството отлага за тази година процедурата по приемането на дарението. „Епидемията COVID 19“ обаче отново спъна работата по реставрирането на локомотива – обясни кметът. – Намерението ни е да успеем да се справим до края на този месец, когато ще отбележим 51 години от обявяването на Плачковци за град“.

 

Борислав Борисов разказа, че при доставката на локомотива той е бил целия в ръжда /като всеки стар локомотив впрочем/, на места бил сериозно корозирал и че са длъжни да го приведат в добър вид. „Е, няма да бъде като нов, но ще се опитаме той да възвърне част от предишния си блясък и да бъде хубав музеен експонат. Престои още много работа – грундирне, боядисване, изкърпване, възстановяване на липсващи детайли и т.н.“ – обясни г-н Борисов. Той информира още, че за да бъде спрян на коловоза, където се извършват ремонтните дейности и където машината ще остане след това, кметството е получило разрешение от „БДЖ – Железопътна инфраструктура“.

Плачковци дължи създаването на ЖП-линията на откриването на рудника на Буров, който по-късно беше преименуван на мина „Лев“ – разказа още Борислав Борисов. Неговото мнение е, че своето развитие градът дължи на железопътната линия, изградена първоначално да извозва добитите в мината въглища, а по-късно и за пътнически транспорт. „Реликвата е тясно свързана с миналото на населеното място и с прекарването на подбалканската линия – написа още кметът в социалната мрежа. - Заинтересованите и предприемчиви граждани, могат да се включат с труд, консумативи, материали и друго необходимо за реставрацията на локомотива“.

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото

Следвай ни