Даниела Йорданова: Протестният митинг пред Народното събрание на 11 ноември е организиран от КТ "Подкрепа" и КНСБ

Препоръчана! Vseki,-koito-e-prot-rsil-pomosch-ot-nas--ya-e-poluchil---tv-rdi-Daniela-Iordanova
Всеки, който е протърсил помощ от нась я е получил - твърди Даниела Йорданова
За протестните действия на КТ „Подкрепа“, за митинга, който организират с КНСБ на 11 ноември пред Народното събрание, за инициативите на синдиката, за курсовете и обученията, които организират, разказва Даниела Йорданова, председател на СРС „Подкрепа“.

- КНСБ предприе протестни действия за увеличаване на доходите, вие присъединявате ли се?

- Протестни действия винаги е имало и ще има в България, докато доходите на работещите не станат съотносими на разходите, без това да нарушава нормалния им ритъм на живот.

С представителите на КНСБ са направени съвместни срещи на стачните комитети на двата синдиката и е обявено протестно автошествие в София и протестен митинг пред сградата на Народното събрание на 11 ноември. В демонстрацията ще се включат стотици превозни средства от цялата страна, като колоната ще премине през централните софийски булеварди и улици. Двата синдиката подготвиха съвместна декларация с конкретни спешни мерки за решаване на проблемите пред българските граждани. Тя ще бъде връчена на депутатите от новосформираното 48-мо Народно събрание.

- Вие предвиждате ли други протести?

- Ние не сме спирали да правим протести, като последните няколко месеца такива бяха проведени в Транспортна инфраструктура, НЗОК, РЗИ и АГКК, както и във филиалите на ЦСМП в различни градове на България и същите бяха отразени в националните и областни медии.

- Каква трябва да стане минималната работна заплата от идната година?

- Становището на КТ „Подкрепа“ е, че минимумът трябва да бъде 50% от средната работна заплата в страната. Това е според препоръките на Европейската комисия, заложени в директивата за минималните възнаграждения. Това означава около 850 лева минимална работна заплата към момента. При приемането на бюджет 2022 г. КТ „Подкрепа“ е изразила мнение, че минималната работна заплата трябва да бъде между 850 и 1000 лева.

- Ще успеят ли хората да се справят с тежката зима без помощ?

- Хората с най-ниска покупателна способност няма как да се справят с тежката зима, ще имат нужда от различни механизми на държавна подкрепа.

- Какви инициативи реализира КТ „Подкрепа“, в които синдикалната организация участва?

- Участие в кръгли маси на теми, свързани с дигитална трансформация и модерна икономика.

Освен това - участие в пилотен коледен турнир в София по мини футбол за мъже и по възможност жени от структурите на синдиката в периода 16 - 19 декември.

Предвиждат се инициативи, свързани със защита на доходите на всички работници и служители, чрез внасяне на подписки до различните ресорни министерства.

- Участвате ли в проекти и програми, насочени към нуждаещите се?

- Вече няколко поредни години участваме в проект „Хоризонти“ на Министерство на труда и социалната политика, даващ възможност на безработни лица да придобият умения в различни професионални области. Тази година проведохме курс за част от професията икономист.

- Доволни ли са хората от тези курсове, намират ли си после работа?

- Отзивите, които получихме от Дирекция „Бюро по труда“, е, че курсът е бил изключително ползотворен и интересен за обучаемите лица и са проявили интерес за други курсове на КТ „Подкрепа“. Някои от тях вече се реализираха на пазара на труда.

- Какво друго правите за вашите членове?

- Стремим се да покажем на нашите членове, че синдиката го има, че нас ни има и можем да заемем дадена позиция в тяхна защита, без тя да е обременена от пари и власт. Включваме наши представители в различни форми на синдикално обучение.

- Има ли работодатели, които отказват да работят със синдикатите, забраняват учредяване на синдикални организации в предприятията?

- Да, имаме такива работодатели и за съжаление, това са директори на две социални услуги за хора с увреждания.

Анкета на синдиката в социалните домове е показала, че извън проблема със заплащането работещите там имат трудност да се справят с емоционалното натоварване, несвойствените задължения, липсата на достатъчно специализирана подготовка.

Налице е необходимост от инвестиране в човешкия капитал чрез разработване от МТСП, съвместно със синдикатите, на нови регулаторни рамки и форми на социална защита на работещите в сферата на социалните услуги, за осигуряване на групи, защита на пълно спазване на принципите за приемливи условия на труд в сектора, адаптирани към спецификите на работа с различните целеви на здравето и безопасността, социален диалог за приемливи възнаграждения и по-специално равностойно заплащане за равностоен труд, полаган от специалисти в сферите на социалните услуги, здравеопазването и образованието. Ежегодно синдикатите се борят за увеличение на стандартите за издръжка на социалните услуги и затова не мога да приема за нормален отговор, че работещите нямат нужда от два дена допълнителен отпуск, защото и без това не можели да си използват отпуската, или че няма възможност да получат веднъж в годината 100 лв. за деня на социалния или здравния работник. Заради такова отношение на някои ръководители на социални услуги ще има недостиг на персонал и към момента това е факт поне в един от тези домове.

Както Франсоа дьо Ларошфуко е казал: „По-трудно е да не допуснеш да бъдеш управляван, отколкото да управляваш другите“.

- От какво най-често се оплакват работниците, нарушават ли се техните трудови права?

- Тази тема е болезнена, тъй като почти ежедневно се срещаме с хора, чиито трудови права са нарушени. На преговори работодатели са ми задавали въпроса: Кое налага включването на много от членовете на Кодекса на труда в колективните трудови договори? Отговорът ни винаги е един и същ - защото работодателят не спазва разписаните трудови права, а служителят често не знае за съществуването им в Кодекса.

- Оказвате ли юридическа подкрепа на вашите членове?

- Всеки, който е потърсил от нас такава, е получил. Юридическа подкрепа сме предоставяли и на служители и работници, които не са наши членове.

- Колко синдикални членове наброяват структурите на „Подкрепа“ в областта, създават ли се нови?

- Към момента са около 1200. Имаме нови структури в Севлиево и Габрово. Последната е в „СТС Принт“ АД - Габрово, където проведохме първи кръг на преговори с ръководството.

Тук е мястото да изкажа благодарността и възхищението си от поведението на ръководството, което показа устойчивост и интелигентен подход при разискване на предложения колективен трудов договор. Пожелавам на всички ръководители да подхождат със същото внимание и загриженост към служителите си, а не да започват преговорите с вечните заплахи за съкращения и да вменяват вина на синдикатите, че заради техните искания персоналът ще бъде съкратен.

.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни