Дани Белев: "На-важното е да обичаш това, което правиш, и да имаш харизма"

Топ новина! Dani-Belev---m-zh-s-harizma
Дани Белев - мъж с харизма

Йордан Белев е роден на 2 юни 1980 година в Габрово. Завършил е Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“. Канел се е да става актьор, но любовта към магията надделяла. Не е учил висше образование, защото у нас университет по магии няма. От 22 години се занимава с магии, вече 18 години си изкарва прехраната като илюзионист. Има своя фирма - „Дани Белев: „Магично забавление“. Йордан Белев е един от инициаторите и организаторите на магичния фестивал „Златна котка“, а също така и на фестивала за улична магия в Габрово.
Има една дъщеричка - Янка, на 8 години, тя живее в Братислава.

- Наскоро приключи седмото издание на магичния фестивал „Златна котка“, какви са впечатленията Ви?
- Мога да определя събитието „Златна котка“ с една дума - спокойно. Всичко премина без напрежение, без паника, не се случи нищо непредвидимо, което показва, че всяка година ставаме все по-добри с организацията. Същото споделиха и гостите ни, чувствали са се добре, спокойно, много са доволни от изключително доброжелателната атмосфера, чувствали се като в едно голямо семейство. Причината, смятам, е, защото правим фестивала с много любов и отдаденост. Така е и замислен фестивалът, не сме тръгнали да правим пари от него, няма меркантилност, комерсиални очаквания. Правим всичко от любов към магията, към изкуството. Имаше добра мениджърска организация, делегиране на задълженията между повече хора. Аз се грижех за гостите, Евгени Дочев се занимаваше с настаняването им в хотела, а Иван Петров - Венсан - със сценария и режисурата на сцената. Ако така продължи организацията на фестивала, след време могат да се очакват все пак някакви дивиденти от него.
През първия ден на фестивала е състезателната част, млади хора показват наученото, най-малката участничка беше на 9 години, организираме състезание между тях в две категории - магия отблизо и магия на сцена. Журито отличава най-добрите в различните категории - до 18-годишна възраст, категория за възрастни, най-добрият от всички получава голямата награда „Златна котка“ на Община Габрово. За пръв път тази година организирахме жури от публиката. Фокусниците гледат и оценяват магията по един начин, а хората я виждат и изживяват по съвсем друг начин. Затова много често някои фокуси, които много се харесват на публиката, не вземат награда от професионалното жури. В крайна сметка имаше леко съвпадение в мненията на двете журита. Знаете, че голямата награда спечели Роко от остров Крит, който работи професионално магия.
- Кой е организатор на събитието?
- Сдружението Quick Hands Project, което е най-новата магична организация в страната, то обединява любителите на магията, и Община Габрово, която ни осигурява добро място за провеждането, медийни изяви, поема част от финансирането.
- Струва ми се, че всяка година фестивалът става все по-добър, каните и все по-атрактивни и известни изпълнители?
- Стараем се от година на година да става все по-интересно. Увеличи се и доверието към нас сред магичните среди. Отначало никой не бе чувал за нас, постепенно от впечатленията на гостите, от техните положителни отзиви в магичното общество все повече хора знаят за фестивала в Габрово. Затова можем да си позволим все по-добри лектори, участниците стават все повече и повече, позволяваме си да поканим все по-известни гости. Така надграждаме с всяка изминала година.
- Публиката как реагира?
- На последния фестивал публиката се държа страхотно. Имаше защо. Като се почне от водещия Иван Динев - Устата, който предразположи хората да очакват нещо интересно. Гостите ни от Македония, Сърбия впечатлиха всички. Бурни овации спечели самурай Хаяши, който направи една страхотна демонстрация, едно много рисково изпълнение. Гвоздеят на програмата бе Енчо Керязов, който няма нужда от представяне, два пъти изправи хората на крака. Същото беше и със самурай Хаяши. Няколко пъти публиката се изправи на крака пред изпълнител, което рядко се случва. Отзвукът и във Фейсбук, и на лични съобщения бе невероятен, хората казваха, че в Габрово такова представление не са гледали. Самият аз за пръв път се чувствам толкова удовлетворен.
- Вие ли сте автор на идеята за фестивала, как се роди тя?
- Идеята за фестивала се зароди като благотворителен концерт през 2010 година за събиране на средства за лечението на моята дъщеричка. След това нещата се развиха много благоприятно, направихме втори концерт следващата година, който беше благодарствен към тези, които за помогнали. Хората много харесаха и двете магични събития. Тогава с отдел „Култура“ в Общината започнахме да мислим да правим нещо подобно всяка година в Габрово. Тогава се роди идеята за фестивала „Златна котка“. Може да се каже, че аз съм организаторът му. И така досега. Габрово има стари традиции, през 80-те години три пъти се е провеждал тук, в Габрово, преглед на илюзионното изкуство, първият директор на Вариететния театър в Габрово е Николай Николаев - брат на големия български магьосник Орфи. Оттам е обвързаността на Габрово с магията. Георги Петков - Бинти, моят учител, е габровец. Когато започнах да организирам фестивала, от Общината забелязаха интереса на габровци към магията. И включиха фестивала в културния си календар. Освен финансовата помощ на Общината, аз лично съфинансирам събитието като ръководител на сдружението Quick Hands Project. Особено в началото, фестивалът още не бе така популярен. От Общината разбраха, че съм амбициозен и държа на думата си. Затова сега имаме едно невероятно събитие, като такова го определям не аз, а признанието на колегите от Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, които го определят като най-значимото магично събитие на Балканите. Искам да цитирам думите на самурая в официалния му профил: „Беше фантастично събитие, комбинирано с интервюта в радиото и в две национални телевизии. Специални благодарности на Дани Белев, Евгени Дочев и Венсан за поканата да участвам във фестивала в тяхната страна и за невероятната организация“. Той пътува по цял свят, има над 8 милиона зрители, участвал е в топ предавания за магия в цял свят, европейски шампион е по магия, очаква се да стане и световен. Вече е голям приятел на България и на Габрово. И обеща да дойде пак, този път като мой гост.

Цялото интервю с невероятния габровски маг - в брой 84 на "100 вести"

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Анфас

Към началото

Следвай ни