Д-р Иван Николов: “Много здраве, упоритост и много търпение, за да можем заедно да преодолеем предизвикателствата на времето”

D-r-Ivan-Nikolov
Д-р Иван Николов
Кметът на Дряново д-р Иван Николов определи 2014-та като една успешна година за общината.

За какво стигнаха времето и средствата и какви са предизвикателствата през 2015 година, за „100 вести” коментира кметът на Община Дряново д-р Иван Николов.

- Д-р Николов, каква беше 2014 година за община Дряново?
- 2014 година беше изключително напрегната, предвид факта, че имаше политическа криза и предсрочни парламентарни избори, а не бяхме пожалени и от природните бедствия през юни.
Всички знаят, че общината пострада от наводненията през лятото, които предизвикаха огромни щети. Водите отнесоха цели улици, като най-много пострада село Царева ливада, много домове бяха наводнени. Но мога да каже, че Общинска администрация се справи и с това предизвикателство. Заедно със своите партньори – строителните фирми, успяхме да преодолеем навреме нанесените щети – възстановихме улиците, тротоарите, почистихме речните корита, възстановени са двата моста в Дряновския манастир.
Държавата беше коректна и плати абсолютно всичко – сумата от близо 640 хил. лева ни беше преведена навреме. Също от фондация „Помощ за благотворителността в България“ преведоха средства за всички физически лица, които бяха в списъка на пострадалите, и смятам, че Община Дряново си свърши добре работата.
През отминалата година започнахме реализирането на няколко важни и ключови проекта за общината. Един от тях е доизграждане на Спортната зала в града, строителството на която започва преди 40 години. Към края на 2014 г. дейностите са почти финализирани, като предстоят само някои довършителни работи, които много скоро ще приключат. Започна изграждането на двата спортни комплекса в Дряново и Царева ливада. През 2014 година успяхме да модернизираме по проект „Красива България” сградата на Данъчна администрация, да ремонтираме по програма „Оптимизиране на училищната мрежа” сградите на двете училища в града. Смятам, че в чисто икономически аспект си свършихме добре работата.
Освен инфраструктурните проекти успяхме да реализираме четири проекта по ОП „Административен капацитет” с цел да подобрим ефективността на Общинска администрация и ефективното й партньорство със заинтересованите страни при разработването и провеждането на общинските политики.
- Какво е финансовото изражение на всичко това?
- Средствата, които усвоихме по европейски програми, проект „Красива България”, Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии към Министерския съвет и от други източници са над 2 милиона лева. До месец април на 2015 година предстои да усвоим още 5 милиона и 100 хил. лева по Програма за развитие на селските райони за модернизиране на спортните бази.
- Какви са предизвикателствата пред Вас и общината през 2015 година?
- Първо бих искал да си пожелаем здраве и късмет, а второ – да няма предсрочни парламентарни избори, защото и без това годината ще бъде много напрегната. Предстоят местни избори през октомври, както знаете, и предизвикателствата пред тези, които ще се кандидатират, ще бъдат факт. Аз смятам, че Община Дряново здраво е стъпила в своето развитие. За седем години управление вече има и много видими неща.
Това, което ни предстои, е завършване на проектите за спортните бази в Дряново и Царева ливада, откриваме Спортната зала. Ще кандидатстваме по Норвежката програма за енергийна ефективност на вече санирани сгради на детските ясли и детските градини.
Със сигурност пак ще използваме възможностите на програма „Красива България“, имаме идеи, но предстои да видим изискванията. Основното е довършване на капиталовата програма с благоустрояването на крайните квартали – Априлци и Южен (гарата). Завършваме пространството край моста на Колю Фичето с екстериорно осветление, след като тази година благоустроихме района по „Красива България“.
Много зависи какви оперативни програми ще бъдат отворени през 2015 г., което вероятно ще е чак към края на годината, но имаме проектни предложения и дано да имаме късмет.
Сериозно предизвикателство пред нас в настоящата година е обособяване в Дряново на изнесен тенис център на Федерацията по тенис. Надявам се, че ще намерим източник на финансиране, тъй като вече имаме подкрепата на Федерацията за провеждане на държавни първенства. Ако успеем и това да направим, мисля, че ще създадем много добри условия за развитие на спортния туризъм в нашата община заедно с целия спортен комплекс, който сега изграждаме. Това ще е много позитивно и за целия регион.
Мисля, че достойно можем да изпратим още един мандат.
- В тази връзка какво не успяхте да свършите от планираното в началото на втория си кметски мандат? Казахте, че имате идеи и готови проектни предложения. Ако не успеете да ги реализирате до октомври, мислите ли, че ще имате шанс след това?
- Не успяхме да реконструираме главната улица „Шипка“. Три пъти кандидатствахме, но нямаше мярка за финансиране. Единствена възможност беше по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, по която успяхме да получим финансиране за завършването на Спортната зала. Имаме готовност и дано този път да стане, само да бъде отворена програмата.
Считам, че ръководството на Община Дряново достойно ръководи и управлява в продължение на 7 години. Има много започнати неща и много поставени задачи, има с какво още да бъдем полезни на нашите съграждани.
- Какво ще пожелаете на читателите на „100 вести” и на дряновци?
- Много здраве, много късмет, много упоритост, а на дряновци и много търпение, за да можем заедно да преодолеем предизвикателствата на времето.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни