Д-р Хинкова: „Най-добрата ваксина е поставената ваксина”

Топ новина! D-r-Pavlina-Hinkova-ochakva-prez-lyatoto-virus-t-da-otst-pi
Д-р Павлина Хинкова очаква през лятото вирусът да отстъпи
Преди година разговаряхме с д-р Павлина Хинкова за мерките при настъпващата пандемия от ковидвирус.

Днес с влошаване показателите на епидемията в третия локдаун отново търсим мнението от практиката на личния лекар. Никакво съмнение за необходимостта от ваксините срещу COVID: модерният тип РНК - BioNTech / Pfizer, Moderna, и векторните - AstraZeneca и Johnson & Johnson, които са най-ефикасната и надеждна медицинска намеса.


- Д-р Хинкова, как се разви епидемията за това време?

- Повече от една година премина от началото на пандемията. Ние, медиците, дадохме много жертви на Ковид инфекцията - около 120 колеги загубиха живота си, общо 360 000 българи се разболяха, а 14 000 починаха. Науката напредна и то с много бързи крачки, прилагайки ако не специфичното противовирусно лечение, поне профилактиката, която са ваксините. Преживяваме вече трети пик на болестта. Ние научихме повече за вируса. Пациентите свикнаха със ситуацията. В момента нещата не са много променени. Вирусът продължава да е агресивен, за да ни държи в страх. Той е достатъчно неконтролируен за тези, които не спазват мерките, не се ваксинират или имат генетичната предиспозиция за тежко протичане. Натрупан е опит за овладяване на епидемията. Много се надявам нещата да се нормализират. Много нови коронавирус варианти се появяват. Дай Боже, да не влязат в България.

От дни в Америка има нов вид - индийският. Така че медицината все още не може да разбере какви още варианти коронавирус ще се разпространят.

- Как е при нас?

- Това, което знаем, е, че в момента e разпространен повече британският вариант, който се различава доста от китайския SARS-CoV-2. Намаляват пациентите със загуба на обоняние и вкус.

Британският вариант започва малко по-различно - с лека хрема, болка в гърлото, разтрисане, умора. Голяма част от пациентите даже не приемат, че може да са болни от Ковид-19. Остават вкъщи или продължават да работят и чак на третия - четвъртия ден, когато нещата започват да се влошават, звънят на личния си лекар. Има и различни клинични картини - болки в корема, обрив по тялото, гадене и повръщане (най-често при децата). Дори няколко пациенти с главоболие и бързи промени в стойностите на кръвното налягане, без друга симптоматика, се оказаха ковид позитивни.

Препоръчвам за най-бърза ориентация да преминат през ковид-кабинета в ДКЦ - Първа база. Там ще бъде направен бърз антигенен тест, който е безплатен. Резултатът става веднага и ако се потвърди, е равностоен на PCR тест. Подава се в РЗИ за карантиниране и предписание. Ако тестът е отрицателен, но има съмнения, може да се изпрати пациентът на PCR тест, който също е безплатен.

По електронен път тестът може да бъде доставен (за потвърждение) във всяка една лаборатория в Габрово и в страната: „Рамус“ (на ул. „Свищовска”, срещу Lidl), МБАЛ „Д-р Тота Венкова”, „Медика“ (срещу Втора поликлиника).

Карантината за боледуващ пациент е 14 дни. Личният лекар, който определя временната нетрудоспособност на пациента, издава болничния лист след карантината на база предписанията на РЗИ. Ако пациентът е постъпил в болница, тогава болничният лист се продължава от болницата.

- Къде се намира епидемията днес?

- Епидемията днес се намира в едно плато. Всеки ден има много заболели.

За съжаление, твърде малко са ваксинираните пациенти и твърде малко са и преболедувалите в България. Има една скрита заболеваемост при онези пациенти, които не са пожелали да отидат на антигенен тест или на PCR тест от страх за карантиниране, прекъсване на работа и бих казала от липса на обществена отговорност. Те не се карантинират. Можем да ги срещнем навсякъде - в големите вериги магазини, аптеките и др. И те разпространяват коронавируса и продължават епидемията.

- На ход са ваксините, към които вече много хора се устремиха?

- Ваксината, достижението на медицината до този момент, е единственият начин за предпазване от коронавируса. Забеляза се, че в медиите, социалните мрежи, откакто се внесоха ваксините и се заговори за имунизация, започна една силна антиваксърска политика. Нещо много неправилно, защото това няма да доведе до бързо стабилизиране на ситуацията в страната.

Има четири групи ваксини, от които две групи са в България. Това са информационните РНК и векторните ваксини.

Информационната РНК ваксина е огромното постижение на медицината, защото тя съдържа само част от генетичния материал (генома) на РНК вируса, отговорен за синтезиране на спайк протеина. А той е този, с който вирусът се закрепва за клетката и е в основата на неговите шипчета. Тази информационна РНК е обвита в липидна капсулка, направена технологично така, че попаднала в организма, да достигне за много кратко време до клетките, където да се синтезира белтъкът, наречен спайк протеин (шип), който да предизвика имунен отговор на нашия организъм, като се синтезират антитела, които трябва да неутрализират този спайк протеин, с който вирусът се захваща за АCE-2 рецептор по повърхността на клетките. И когато втори път този спайк протеин попадне чрез истинския вирус, т. е. ако се заразим, нашите антитела атакуват и унищожават вируса.

РНК ваксини са BioNTech/ Pfizer и Moderna.При тях не се инжектира вирус, а само малка част от генетичния материал на вируса. Разликата между тях е в количеството на РНК материала. По-голямо е количеството в Moderna.

Вторият вид ваксини са векторните - AstraZeneca и другата ваксина, одобрена от Европейския съюз (ЕС), която ще бъде внесена в България, е на Johnson & Johnson. Предимството при нея е, че е достатъчна една доза. Този вид ваксини може да се съхраняват в обикновен хладилник, лесно се транспортира и прилага. Дава много добра ефективност, като изгражда по-бързо специфични антитела.

Предполага се, че през месец септември (заради появата на нови варианти на вируса) ще се наложи поставяне на трета доза ваксина за ваксинираните с две дози.

- Какъв е интересът на пациентите към ваксинирането?

- В началото интересът беше изключително голям. Бързо направих списък с около 150 пациента, но през февруари нямаше ваксини. Едва в края на месеца получих, както и другите колеги ОПЛ, по един флакон от AstraZeneca. Оттогава започна една стагнация. Ваксините не стигнаха. Хората искаха, но нямаше. След това в пресата се появиха съобщения за странични действия на AstraZeneca, които все още са недоказани. И много от моите пациенти не пожелаха да се ваксинират с този тип ваксина. Макар че при ваксинираните от мен пациенти досега не са се проявили тежки постваксинални странични симптоми.

Липсата на ваксини, недоверието на хората в безопасността и ефективността им доведе до голямо забавяне на ваксинационния план.

От 6 април има уверението на РЗИ, че ще получим макар и много малко количество от ваксината Moderna и Pfizer, която е разпределена повече за зелените коридори и ваксинационните центрове.

- Кои са ваксинационните центрове в Габрово?

- Те се намират в МБАЛ „Д-р Тота Венкова”, Белодробна болница, МБАЛ „Свети Иван Рилски” и ДКЦ - База 1.

Ако пациентът желае да се ваксинира, има два пътя - да се обади на личния лекар и запише в неговия списък с чакащи или чрез портала в електронната система - www.his.bg.

Проблем например са желаещите английски граждани, които живеят в Габровска област (селата Славейково, Буря, Велковци, Янтра, Гостилица) и ползват услугите на българското здравеопазване като български граждани. Те са от пациентите, които най-много желаят да бъдат навреме имунизирани. Обаче се оказва, че има два статута на чужденци в България. Едни, които са временно пребиваващи, ползват здравни услуги в България, но за тях заплаща тяхната държава. И други - постоянно пребиваващи чужденци, които си плащат здравни осигуровки в България. Първите - временно пребиваващите, не могат да бъдат регистрирани и отчетени в електронната система за имунизации и не могат да бъдат ваксинирани тук на този етап.

- Като човек, който се е ваксинирал, какво бихте препоръчали?

- Семейството и моите близки вече сме ваксинирани. Бих препоръчала на всеки един пациент да се консултира с личния си лекар, преди да се имунизира, и ако бъде ваксиниран, да не се страхува от евентуални странични ефекти. Досега в моята практика имам само двама пациенти, които реагираха с временно неразположение - болка в ръката, главоболие, болки по мускулите, лека температура, които отзвучаха до 48-я час.

- Боледуват ли ваксинираните?

- Да, те може да боледуват. Срещнали са вируса преди имунизацията или след, но не са имали имунен отговор все още и развиват заболяване. Едно семейство от моите пациенти, ваксинирани с AstraZeneca, се разболя 10 дни след ваксинацията.Това може да се случи и с другите ваксини, тъй като организмът не е изградил още достатъчно антитела. Бяха PCR положителни. Съпругът нямаше никакви оплаквания, съпругата се размина само с минимална симптоматика. Това показва колко е важно хората да се ваксинират. Те ще бъдат имунизирани и с втората ваксина, когато им дойде времето.

Препоръчвам всеки, който има възможност, да си направи изследване на антителата, преди да бъде ваксиниран.

При някои преболедували пациенти антителата се загубват след третия месец. Тези пациенти трябва да бъдат имунизирани. Преболедувалите с достатъчно количество антитела не би трябвало да бързат да се ваксинират.

Очаква се да бъдат внесени в България нови количества ваксини. Постъпили са вече 60 хиляди ваксини от BioNTech/Pfizer и доста количества от Moderna. Тъй като разпределените количества за Габровска област са недостатъчни (говорим само за РНК ваксините, защото от ваксината на AstraZeneca има в наличност), ОПЛ няма да получим достатъчно от заявено от нас количество с тази доставка. Ще очакваме следващата седмица.

Медийната разгласа за пристигнали нови ваксини накара много хора да ни звънят, да искат да ги имунизираме. Хората, записали се в електронния портал и медицинските центрове, вероятно ще получат ваксина

- Идват летните месеци. Вирусът ще отстъпи ли?

- През летните месеци очакваме вирусът да се отдръпне. Да го победим.

Макар че процентът на преболедувалите и имунизираните още е твърде нисък за постигане на 70% колективен имунитет.

Трябва да продължим да спазваме отговорно строгите мерки - дистанция - дезинфекция - дисциплина.

И трите типа ваксини са еднакво добри. И трите типа ваксини дават понякога странични реакции. Важно е в момента хората да бъдат ваксинирани независимо с кой вид.

Най-добрата ваксина е поставената ваксина!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни