Бракониери убиват диви кози

Препоръчана! Divata-koza-e-zaschiten-vid-po-Zakona-za-biologichnoto-raznoobrazie
Дивата коза е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие
Дирекцията на НП "Централен Балкан" разпространи информация, свързана с извършено бракониерство, престъпление от общ характер, на диви кози.

На 25 ноември в 10:30 часа на територията на Национален парк „Централен Балкан“, парков участък „Стоките“, при извършване на текущ контрол служители на Дирекцията на парка забелязват човек с раница и пушка да влачи убита дива коза.
Служителите са информирали ръководството на парка и са подали сигнал на телефон 112. Организирано е претърсване в района, където е бил забелязан нарушителят. Не са били открити следи от убитото животно и от нарушителя и служителите се отправили към хижа „Тъжа“. Там те установяват в паркиран автомобил незаконно оръжие. Собственикът на автомобила е отведен в РПУ - Троян. На следващия  ден служители на парка отново претърсват района да търсят трупа на убитата дива коза. Пристигат и служители на РУ на МВР – Троян.  При акцията е намерено  обезкостеното месо от животното и пушката. За случая е уведомена прокуратурата.

Това е вторият случай на бракониерство в района на Тъжа и убийство на защитени животни. На 28 октомври са били убити две диви кози в землището на село Тъжа отново в Национален парк „Централен Балкан“. Тогава козичките са били преследвани с хеликоптер и димки.

Застрашеният подвид балканска дива коза е защитен от Закона за биологичното разнообразие и европейската мрежа „Натура 2000”. Наказанието за бракониерство, предвидно от закона, е до пет години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лева.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Екология

Към началото