Близо 200 фермери от Великотърновска и Габровска област се събраха в старата столица

Zemedelskite-stopani-ot-Gabrovska-i-Velikot-rnovska-oblast
Земеделските стопани от Габровска и Великотърновска област
Земеделските стопани се запознаха със Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони

Близо 200 фермери от Великотърновска и Габровска област се запознаха със Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 
Близо 200 земеделски стопани от Великотърновска и Габровска области участваха в работна среща в Областната администрация в старата столица, на която експерти от Министерство на земеделието ги запознаха със Стратегическия план за развитие на сектора за периода 2023 – 2027 г. 
Проявата е част от националната информационната кампания на земеделското министерство, чиято цел е да запознае стопаните с условията за прилагането на инструментите по плана. 
Срещата бе открита от ръководителя на Областна дирекция „Земеделие“ във Велико Търново Светослав Мишев. На събитието присъстваха още заместник областният управител Станислав Николов и съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. 

Новите моменти от Стратегическия план за развитие обясни Светлана Боянова, която е председател на Института за евростратегии и иновации. По думите й вече ще има много по-интензивна комуникация между Държавен фонд „Земеделие“ и фермерите, но е много важно по места общинските служби да бъдат обучени и да помагат на стопаните. Боянова припомни, че по плана, който бе приет през декември миналата година, в нашата страна ще влязат 8 млрд. евро от бюджета на Европейския съюз по двата фонда – за директно плащане и за развитие на селските райони /РСР/. Новото е, че сега се обединяват в едно и директните плащания и РСР, а идеята е всяко дадено евро да се обвърже с конкретен резултат. 
Акцент в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони са т. нар. „зелени изисквания“, които вече стават основни изисквания по плащанията. Друг нов момент е, че 4% от стопанството трябва да е заето с непроизводствени дейности, т.е. там не трябва да се произвежда никаква продукция за целите на екологията. Има и един нов стандарт, които се отнася за ротация на културите, а тя особено в секторите, където се правят масиви за споразумения за ползване, може да създаде  проблеми, защото всяка година всеки може да получи различни масиви и оттам ангажиментите са по-големи, посочи още Светлана Боянова. 
На въпрос на фермери относно проблема с общините за получаване на пасища, които масово се дават на частни инвеститори за фотоволтаици, Боянова подчерта, че това не касае по никакъв начин Стратегическия план. Тя припомни, че по плана може да кандидатства само стопанин, който има земя и животни.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото