Близначки от Дряново отиват при папата на 1 ноември

Bliznachkite-ot-Dryanovo
Близначките от Дряново

Близначките Дарена-Светослава и Мария-Десислава Димитрови от Дряново заминават на аудиенция при папата по повод Деня на народните будители. Момичетата ще свирят в Рим пред българските общности.

Дарена-Светослава и Мария-Десислава са получили покана да се включат в концертите в италианската столица, посветени на Деня на народните будители - 1 ноември, като лауреати от редица национални и международни конкурси. Те ще пътуват с още 12 деца от страната, като в групата има още една двойка близначки - малките пианистки Теодора и Александра Даскалови от В. Търново. Заедно с тях сестри Димитрови ще свирят в Рим произведения от български автори. В програмата на посещението е включена и екскурзия до най-атрактивните места в италианската столица и аудиенция при папата. Негово Светейшество папа Франциск ще приеме цялата българска делегация. Мария-Десислава и Дарена-Светослава отдавна са готови с музикалните си изпълнения - ръченица на Янко Желязков, копаница от Славчо Иванов, песен, написана специално за тях – „При извора”, и с песента от филма „Козият рог”.
Саундтракът на една от най-популярните български ленти е в аранжимент за два акордеона, направен от самите тийнейджърки. Мария-Десислава и Дарена-Светослава са успели да се справят прекрасно с песента, която е писана за китара и до момента не е изпълнявана на акордеон.
Дряновските девойки са възпитанички на музикалната паралелка на СОУ „Емилиян Станев”, техен преподавател е Станимир Демирев. Момичетата са в 11-и клас, но учат акордеон от шестгодишни.
Тийнейджърките печелят първите места в почти всеки конкурс, в който се явят. От няколко години те са стипендиантки на фондация „Комунитас”, а тази учебна година ще получават и стипендията на Министерството на образованието и науката за талантливи деца.
Поканата за Рим идва след поредното им първо място в Международния фестивал-конкурс, който се провежда в Добрич и Албена.
На един от конкурсите през лятото близначките са забелязани и от проф. Николай Кравезов, един от най-добрите преподаватели по акордеон в света.Впечатлен от таланта на тийнейджърките професорът ги кани да учат в Санкт Петербург. Това е поредното предложение към дряновките да учат музика след завършаване на училище. Засега момичетата обмислят различните възможности, но са наясно, че ако решат да се занимават с акордеон, трябва да напуснат България

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни