Благоустрояване е готово за зимата

Препоръчана! Sneg-t-nyama-da-e-predizvikatelstvo-za-
Снегът няма да е предизвикателство за
Разговор с Михаил Башев, временно изпълняващ длъжността директор в ОП „Благоустрояване“

- Готови ли сте за предстоящата зима. Предстоят ви изпитания, въпреки, че синоптиците обещават мека зима?

- Снегопочистващата техника е подготвена, разполагаме с инертни материали, ангажирали сме допълнителен човешки ресурс за целите на снегопочистването. Имаме готовност да посрещнем предизвикателствата на сезона. И тази година служителите в предприятието, натоварени с контрола по изпълнението на дейността, ще следят за качеството на работата в отделните райони, а габровци могат да сигнализират за проблеми със зимното почистване чрез диспечерите в ОП „Благоустрояване“ на телефон: 066 801 435.

- Колко машини са в готовност да обслужват града през зимните месеци?

- В готовност са 22 специализирани машини, които да почистват пътната мрежа на град Габрово. Те са разпределени в 20 района. Част от машините са оборудвани с гребла и устройства за разпръскване на инертните материали спрямо необходимостта.

- Колко човека ще участват в зимното почистване, понякога наемате допълнително шофьори за машините?

- За зимното поддържане на градската пътна мрежа за зима 2021/2022 са ангажирани 25 шофьори на постоянен трудов договор в ОП „Благоустрояване”. Към тях се прибавят и необходимите сезонно наети шофьори.

- Предвидени ли са работници, които да почистват обществените тротоари, особено в центъра на града?

- Има създадена организация в ОП ,,Благоустрояване" за почистване на тротоарна и алейна мрежа, с приоритет ще почистват тротоарите и спирките на градския транспорт в Централна градска част. Допълнително е осигурен инертен материал за обработката на почистените участъци.

- Снабдени ли сте вече с нужните инертни материали – пясък, сол и други? Какви количества?

- В последните пет зими ОП „Благоустрояване“ използва за снегопочистване техническа сол за посипване на пътища и калциев хлорид за обработка на тротоари и бетонови настилки. Към момента складовата ни база е снабдена с тези материали, при необходимост своевременно се извършва доставка на допълнителни количества.

- Успяхте ли да се снабдите с материал, който не позволява обледяване на улиците, знае се, че е доста скъп?

- Разполагаме със 7 (седем) тона калциев хлорид, който използваме основно за тротоарите в централната градска част.

- Имате ли малогабаритна техника за почистване от снега на по тесните улички?

- Често се налага да включваме в снегопочистването малогабаритна техника, особено в труднодостъпните за големи машини участъци. Тази зима ще използваме шест машини за почистване на тесните и стръмни улички, тротоарите и контейнерните площадки.

- Припомнете отсега на гражданите за необходимостта сами да почистват през блоковете и работните си места. А също и за паркирането на автомобили по улиците?

- Съгласно „Наредба за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на община Габрово“, собствениците или ползватели на недвижими имоти, или на части от тях, имат задължение да почистват от сняг прилежащите тротоари на сградите, дворовете и входовете около обектите. Снегът не трябва да се изхвърля на уличното платно. Количествата почистен сняг трябва да се струпват в отделни участъци по протежението на тротоара. Призоваваме гражданите да почистват снега пред домовете си, за да няма паркирани автомобили на тесни и забранени улици. Това изключително много затруднява почистването. Не се допуска поставяне на предмети за запазване на паркоместа върху пътното платно и местата, предназначени за пешеходци, които затрудняват снегопочистването и движението.

- През топлите месеци бяха предвидени редица ремонти и изрязване на растителността в града и по общинската пътна мрежа. Какви конкретни дейности са извършени?

- От началото на текущата година отдел „Озеленяване“ работи по заложени в годишния план на отдела дейности, свързани с довършване на започнати обекти, обновяване на други, както и текущо поддържане на зелените площи и общинска пътна мрежа.

В края на зимния сезон и началото на пролетта стартирахме с изваждането на тревни чимове от стадион „Христо Ботев“ (около 7 дка), преместването и полагането им на три значими за града обекта – кв. Трендафил 1 (по протежение на ул. „Светло бъдеще“), зелените площи по протежение на новоизградената част на ул. „Баждар“ и градинката до църквата „Успение на св. Богородица“. Тези обекти предварително бяха обработени и подготвени, което включва почистване на самонастанила се дървесна и храстова растителност, премахване и/или резитба на опасни дървета, изкореняване на пънове, насипване с почва, грубо и фино подравняване на терена, фрезоване, зачимяване, засаждане на цветя и декоративна растителност. Въпреки трудностите, свързани с изпълнението на няколко немаловажни обекта и кратките срокове, в които трябваше да бъдат завършени, екипът ни успя да се справи със задачите, като едновременно с това подготвяше останалите зелени площи и декоративна растителност за предстоящия активен сезон.

В този период започна и производството на цветя в оранжериите на предприятието, използвани за цветните фигури и кашпи в града, както и за предоставяне на разсад на желаещите да облагородят междублокови и други публични пространства жители на общината.

През пролетта организирахме и проведохме кампанията „Зелено Габрово“, която тази година се радва на огромен успех, като включилите се участници бяха двойно повече от предходните години – над 40 (четиридесет) междублокови и обществени пространства на територията на града и част от селата на община Габрово. По-голямата част от растителността, която предоставихме на хората, е произведена от служителите на отдел „Озеленяване“.

Едновременно с изпълнението на кампанията и производството на растителност, пристъпихме и към сезонната подмяна на цветята в целия град, както и текущата поддръжка на зелените площи и тяхното ежедневно обгрижване. Работата по поддържане на общинската пътна мрежа, за разлика от предходните години, се превърна в целогодишна, с цел повишаване на качеството и уширяване на крайпътните ивици за подобряване видимостта на движението. Извършват се и резитби на опасни и изсъхнали дървета, оформяне на короните на други, с цел подобряване на осветеността от уличното осветление.

Продължават да се изпълняват и текущи мероприятия, свързани с поддържането на зелената система и подготовката на растителността за зимния период.

- В общинския бюджет бяха заложени средства за нова техника за предприятието, какво точно е закупено?

- През 2021 г. обновихме част от прикачния инвентар на специализирана снегопочистващите техника, изразяващ се в подмяна на гребла и пясъкоразпръскващи устройства.

- Има ли недостиг на съдове за сметосъбиране? Колко съдове за отпадъци са унищожени от началото на годината досега от запалване или други увреждания?

- Нямаме недостиг на съдове за отпадъци. В началото на септември бяха доставени 350 броя нови съдове за събиране на отпадъци. От началото на 2021 г., поради увреждане, на територията на град Габрово са подменени над 200 броя съдове за събиране на битови отпадъци тип „Ракла” /1,1 куб. см., жълти на цвят/. Поради небрежност от страна на гражданите, а именно изхвърляне на пепел в тях, са запалени 23 броя през зимния период, които са напълно унищожени. Увредени са и множество съдове за биоотпадък - 120 л. кафяви на цвят, тъй като в тях се изхвърлят строителни отпадъци, както и пепел.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни