България може да получи до 1 милиард и 800 милиона евро европейски пари през 2018 година

Топ новина! B-lgariya-mozhe-da-poluchi-do-1-miliard-i-800-miliona-evro-evropeiski-pari-prez-2018-godina
България може да получи до 1 милиард и 800 милиона евро европейски пари през 2018 година

Това заяви депутатът от Европейската народна партия в Европарламента Андрей Новаков, който се включи в откриването на бизнес конференцията по проект ESSPO в габровския Технически университет на 19 октомври.

Какво и колко ще бъде европейското финансиране, ще зависи от диалозите и преговорите в следващата година и половина. За да има положителна прогноза, са необходими повече активни бенефициенти като Габрово, който е пример как се работи с еврофинансиране, как се управляват и изпълняват проекти.
Това заяви депутатът от Европейската народна партия в Европарламента Андрей Новаков, който се включи в откриването на бизнес конференцията по проект ESSPO в габровския Технически университет на 19 октомври. С нея бе сложен стартът на Седмицата на предприемачеството, която се организира от Община Габрово и Областния информационен център и продължава до 22 октомври.
По думите на Новаков, колкото е по-голям интересът към различните програми, толкова по-голяма ще е вероятността за отпускане на допълнително финансиране. „Средно България внася около 400 милиона евро в евробюджета, а получава около 2 милиарда и половина евро. Така страната ни – поне по отношение на брутния вътрешен продукт, е една от тези, които получават най-много от Съюза. Движим се в топ 5 на държавите, които се справят добре с европари. Важно е да се възползваме максимално и разумно. Да не даваме поводи за размисли, че отпуснатите средства в България не отиват по предназначение“, коментира Андрей Новаков.
Евродепутатът разясни подробности около кандидатстването по европейски програми за българските фирми. Той призова бизнеса да се възползва от възможностите по програмите „Конкурентоспособност“ и „Еразъм+“, финансовите инструменти за градско развитие, планът „Юнкер“, стипендиите „Мария Кюри“ за млади учени, българската програма „Алеко“ за млади предприемачи и др. „Предстои гласуване на бюджета за 2018-а година, който ще бъде най-големият в историята на европейския съюз – 147 милиарда евро разходи. Прогнозите са, че България може да получи до 1 милиард и 800 милиона евро“, подчерта Андрей Новаков.
„Една от централните задачи пред нас е повече европейско финансиране да достига до повече бенефициенти в България. Затова с екипа ми разработихме безплатната платформа „Еврофинансирай“, която събира на едно място информация за кандидатстване по почти всички източници на европейско финансиране.“, заяви по време на представянето Новаков. Той се обяви за либерализация на отношението на Управляващите органи и на Европейската комисия към добрите бенефициенти, които да ползват бонуси и по-лек контрол.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Европейски съюз

Към началото

Следвай ни