Audi A1 allstreet: малка, практична "планинска коза" за града и селото

audito-se-uskoryava-0-do-100-km/ch-za-8,3-sekundi-
Аудито се ускорява 0 до 100 км/ч за 8,3 секунди
В началото на моделната 2023 година Audi A1 Citycarver стана A1 allstreet.

 Късата каросерия, която е с няколко сантиметра по-висока от базовия вариант, все още не го прави високопроходим автомобил, но предлага редица удобства за пътуване в града и извъннего. Имах възможност да тествам версията 35 TFSI със S tronic в и около Инголщад.

Когато Audi A1 беше представен през 2010 г., маркетинг експертите на автомобилния производител не се умориха да използват термина премиум. Идеята зад това - финансово по-добре заможният клиент, който иска по-малко превозно средство за градската зона с неговите тесни места за паркиране, не трябва да се лишава от лукса, с който е свикнал от по-големите модели.

Второто поколение беше пуснато в средата на 2018 г. и една година по-късно, вариантът Citycarver, зарадва онези купувачи, които обичат да седят малко по-високо. Каросерията, която е с 35 милиметра по-висока от тази на A1 Sportback, и големите джанти означават, че може да се спечели около четири сантиметра пътен просвет, което улеснява качването и слизането, и подобрява видимостта във всички посоки. Особено възрастните хора оценяват тази стъпка.

След модификацията на модела през есента на 2022 г., тази версия, шеговито наричана „планинската коза“, получи името Audi A1 allstreet. Както и преди, този леко повдигнат A1 не „иска“ да бъде автомобил с висока проходимост, особено след като не се предлага задвижване на всички колела. 1,5-литровият, четирицилиндров двигател със 150 к.с. в комбинация с перфектно настроената 7-степенна трансмисия със сдвоен съединител задвижва само предните колела.

От друга страна, с този мощен вариант на allstreet колата не усеща липса на задвижване, дори при бързо темпо. Двигателят не полага усилия, но наистина натиска, когато педалът на газта се натисне внезапно или се поиска бърз галоп по магистралата. В този случай индикаторът за потребление лесно преминава границата от осем литра на 100 километра.

Ако искате да сте на пътя с шестица пред десетичната запетая, когато става дума за разход на бензин, трябва да сте много внимателни - постигнахме стойности на разхода, между седем и седем и половина литра при смесена работа от град, селски път и магистрала.

В зависимост от вашия вкус, адаптивното шаси може да се регулира. В позицията Auto switch се постига разумен компромис, който е подходящ за повечето ситуации на шофиране. Само при бавно шофиране ударите от къси неравности или пътни фуги имат много кратък ефект. Фактът, че по-високият allstreet се клати повече в завои от серийния си брат, е в природата на нещата, но това има само минимален ефект върху стабилността при шофиране.

Няма проблем с работата на системите в A1 - всички лостове и превключватели са подредени разумно, лесните за четене кръгли инструменти са анимирани на информационния екран пред водача. Воланът може да се регулира не само аксиално, но и да се позиционира по-високо или по-ниско, което не е естествено в този клас автомобили. С добре центрираното и прецизно кормилно управление, A1 е много забавен по криволичещи селски пътища и превръща по-дългите участъци по магистралата в спокойно каране.

Вътрешните размери на купето с пет врати не се различават от Sportback. Отпред има достатъчно място, отзад става по-тясно в зависимост от позицията на предните седалки. Повече от двама възрастни не трябва да седят там, но пространството за главата е образцово за тях. Нищо не може да се каже и срещу качеството на изработка на интериора.

При основното оборудване няма видим отказ от очевидното, но дългият списък с екстри показва, че Audi с удоволствие и щедро изпълнява специалните изисквания. В тестовия автомобил (базова цена: 28 950 евро) тсъщо имаше доста - помощен пакет 3485 евро, информационно-развлекателен пакет 2200 евро, интериор S-Line 1150 евро, динамичен пакет 950 евро и звукова система Sonos 750 евро.

Всеки, който пътува много, определено трябва да се поглези с помощния пакет. Той разполага с адаптивен асистент за шофиране на борда, автоматичен круиз контрол, който реагира на автомобила отпред, съответните пътни знаци и радиуси на завои, помощ при паркиране със звукови сигнали, практичното въртящо се копче MMI на централната конзола и виртуалния кокпит с множество информационни дисплеи.

Жалко, че задната камера, която наистина показва всяко препятствие при движение на заден ход, струва още 350 евро. Същата допълнителна такса се изисква и за предупреждението за смяна на лентата (асистент за мъртва зона).

Дали непременно трябва да видите "премиум" продукт в A1 allstreet е въпрос на вкус. Защото в сравнение с оригиналната версия от 2010 г. Audi са направили леки компромиси при избора на материали за интериора. В допълнение, усещането за лукс се появява само до известна степен, ако внимателно отметнете квадратчетата си в списъка с опции. Всеки, който просто иска да седне по-високо, без да е появи в обемист SUV, ще намери Audi A1 за компактен и практичен спътник - не само в тесните градски райони, но и по селските пътища и магистралите.

Технически данни Audi A1 allstreet 35 TFSI S tronic
Дължина / ширина / височина: 4,05 / 1,94 (с външните огледала) / 1,48 метра Двигател: турбо, четирицилиндров с директно впръскване на бензин
Работен обем: 1498 куб.см
Мощност: 110 кВт/150 к.с
Максимален въртящ момент: 250 Нм
Трансмисия: 7-степенна, със сдвоен съединител, задвижване на предните колела
Ускорение: 0 до 100 км/ч за 8,3 секунди
Максимална скорост: 215 км/ч
Стандартен разход (WLTP): 5,9 - 6,2 л/100 км Супер
CO2 емисии (WLTP): 134 - 140 г/км
Цени: от 23 500 евро (25 TFSI с механична кутия)
Цена на тестов автомобил: 41 564,98 евро 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото