Архивът в Габрово награди Читател, Приятел и Дарител за 2022 година

arhivistite-v-Gabrovo-s-nagradeni-i-gosti
Архивистите в Габрово с наградени и гости
Тържеството се състоя на Международния ден на архивите

    На 9 юни Държавен архив – Габрово отбеляза тържествено Международния ден на архивите, който тази година се провежда под мотото Обединени архиви (#Обединени Архиви).
    На среща с приятели в петък следобяд Архивът обяви традиционните награди за Читател, Приятел и Дарител на предходната година.
    В категорията „Читател на Държавен архив – Габрово“ бяха отличени Стефка Василева и Иван Постомпиров.
    Председателят на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и дългогодишен служител и ръководител на ОДА – Габрово Стефка Василева е читателят с най-много ползвани архивни единици през 2022 година – 115 при 18 посещения.

Иван Постомпиров – Читател на Архива за 2022 година. Цветомира Койчева му връчва грамотата.

 

 

Мая Колева, директор на ОУ "Неофит Рилски", приема наградата за училището – Приятел на Държавен архив – Габрово за 2022 година.     

 Геньо Генев (първият вляво) – Дарител на архива за 2022 г., Десислава Пингелова (най-вдясно) от "Перфект" ЕООД – Приятел на ДА – Габрово с габровските архивисти и гости на празника

Вторият отличен е Иван Постомпиров – главен уредник в отдел „Нова и най-нова история“ в Регионален исторически музей – Габрово. Той е посетил 64 пъти Архива като е използвал 37 архивни единици.
    В категорията „Приятел на Архива“ като най-допринесли за неговото популяризиране бяха отличени основно училище „Неофит Рилски“ – Габрово и „Перфект“ ЕООД. 
    Сътрудничеството между „Неофит Рилски“, училищният клуб "Традиции и ценности", ръководен от Анатолий Антов, и Архива е с дългогодишна традиция. През 2022 година по повод 95-ата годишнина на  ОУ „Неофит Рилски“ беше подготвена съвместна изложба в Архива, посетена от всички ученици. По повод юбилея беше допълнена и преиздадена книгата летопис на училището с включени документи от Архива.
    Габровското дружество „Перфект“ безвъзмездно дигитализира 20 кинолетни, съхранявани в Архива, и извърши предпечатната подготовка на луксозния каталог „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“ към едноименната изложба.
    В категория „Дарение с най-голяма историческа и обществена стойност“ за 2022 година Архивът определи дарението на Геньо Генев – известния габровски хореограф. Той започва да предава документи през 2018 година и продължава през 2021 – 22 година. Обособен е фонд на неговото име, в който се съдържат ценни документи за Габрово и габровци.
    За Международния ден на архивите беше подготвена тематична изложба за 40-годишнината от началото на Диксиленд парада, в която са показани оригинални документи, проследяващи в хронологическа последователност провежданите в града Диксиленд паради в периода 1983 – 2007 година. Документите се съхраняват във фондовете на габровските джаз музиканти Манол Цоков, Илко Илиев и Николай Антонов. Изложбата беше представена от Илко Илиев, който е участник в първото и последващи издания на Диксиленд парада.
    Представен беше дигитализиран  от „Перфект“ ЕООД филм, който е създаден от любителския киноклуб към Дома на културата в Габрово и днес се съхранява в Архива.
    Наградите бяха връчени от началника на отдел Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, която благодари на читателите, дарители и всички приятели на институцията.    
    Габровските архивисти, които приемат професията като призвание, получиха поздравления от председателя на ДА "Архиви" доц. д-р Михаил Груев, техни фондообразуватели, дарители, читатели и приятели.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни