Ангел Колчевски в 4300-километров маратон с ретро БМВ

Топ новина! anegl-Kolchevski-v-svoya-hol-muzei
Анегл Колчевски в своя хол-музей
Ние сме имитатори, не реставратори, оценява габровецът, направил сверка на критериите

Това е едно непотърсено интервю. Всъщност, потърсено, но не от вестника. Ангел Колчевски ни позвъни лично. Човекът, символ на ретродвижението в Габрово, през чиито ръце са преминали стотици автомобили, участвал е в хиляди паради, бе толкова развълнуван от последното си преживяване, че държеше да го сподели.  Имаше защо. 4300 километра са си постижение. Било то и с BMW. BMW, ама от 1993-та. Малка Z тройка в компанията на расови мерцедеси. Редови ентусиаст, ведно с хора, които са в състояние да определят политиката – поне в автомобилния ретро бранш. Разговорът с Ангел е в хола му. Или по-точно в личния му музей. Цветът на тапетите е неразличим – стените са покрити с дипломи и награди. Всеки предмет те изкушава – иска ти се да го пипнеш,  да видиш как са го направили. Майсторите! От едно време. Нов е само лаптопът, но неговата модерност се тушира от „бюрото“ – изящна стара шевна машина. Разбира се, погледът веднага се забива в перфектно реставрирания мотопед „Симсон“ – от онези, с педалите. И след това започва да скача от предмет на предмет, от приз на приз. На масата – реклама на повода за разговор – 3700 km Alpen Tour SARC 16.06.2023 - 31.06.2023. Юни е малко удължен, вероятно анонс към уникалното преживяване. SARC пък идва от Софийски автомобилен ретро клуб – организатор на супер маратона. Километрите са верни само за софиянци. На входната табела на Габрово БМВ-то на Ангел отчело точно 4300 км. Разговорът с него обаче е не само за алпийските гледки. И не само за автомобили. И признава:


  - Попаднах съвсем случайно в тази схема. Мероприятието се планира повече от година. Главен организатор е Искрен Миланов – председател на Софийския ретроклуб.

Случи се по време на една ретро сбирка на трабанти във Велико Търново през март. Там се срещнах с тези колеги, които изявиха желание да дойдат в Габрово, за да посетят една частна сбирка, много сериозна по нашите стандарти – на Минчо Моллов. Тогава стана въпрос, че един от участниците се отказал и ги попитах мога ли да се включа. Имам едно BMW-енце Z-тройка, познават ме, знаят, че съм в тези ретро среди доста отдавна и казаха: „ОК, можеш да участваш“.