Ангел Илиев и Теодор Кабакчиев - Почетни граждани на Габрово, Математическата гимназия - с Почетен знак

Топ новина! Hor_Matematicheska_Gabrovo.jpg
Hor_Matematicheska_Gabrovo.jpg
Церемонията по награждаването започна с Химна на народните будители, изпълнен от Хорова формация при ПМГ „Акад.Иван Гюзелев“

Тържествена церемония за връчване почетните отличия на Габрово се проведе на 1 ноември. Тържеството започна с Химна на народните будители, изпълнен от Хорова формация при ПМГ „Акад.Иван Гюзелев“.
Със званието „Почетен гражданин на град Габрово“ са отличени 95-годишният Ангел Илиев и 24-годишният Теодор Кабакчиев. „Почетният знак на Габрово“ бе връчен на Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ за 50-годишнината от основанието й. За отличените се излъчиха видеоматериали.
Ангел Илиев или както всички го наричат бай Ангел е личност със завидна и широко известна просветна, краеведска, историческа и обществена изследователска дейност. Само библиографската справка със заглавията на издадените и публикувани изследвания и книги е списък от 106 страници.
Ангел Илиев има забележителен житейски път, чието начало започва преди 95 години в село Мечка, област Плевенска. Да, през август тази година Ангел Илиев отпразнува малък юбилей.
Той работи 37 години в системата на училищното образование като учител, директор на училище, околийски и окръжен училищен инспектор и секретар на Окръжен съвет за народна просвета. За цялостната му педагогическа дейност е награден със значка „Отличник на Министерство на народната просвета“, Орден „Кирил и Методий“ I степен и със званието „Заслужил деятел на българското образование“.

Развълнуван до сълзи, той успя да каже само: Доживях... Благодаря на всички.
След оттеглянето си от активната педагогическа дейност Ангел Илиев повече от 25 години системно провежда краеведски изследвания. Издава 20 книги с резултати от своята изследователска краеведска дейност.
По негова инициатива в Габрово е учредено Краеведско дружество „Илия Габровски“, на което е дългогодишен предан секретар. От 2018 година е избран за председател на гражданския комитет „Памет габровска“. На третия конгрес на Съюза на краеведите в България е удостоен със званието „Заслужил краевед“.
Ангел Илиев продължава и днес своята народополезна историко- изследователска дейност, довършвайки книгата си за известния габровски просветен деец, политик, историк, богослов и министър на народното просвещение Райчо Каролев.

Един млад габровец вече многократно прослави града и държавата ни, спечелвайки десетки призови отличия.
Това е Теодор Кабакчиев - мотоциклетист, състезател по ендуро и носител на световна титла. Този млад човек доказа, че да имаш мечта и да я постигнеш е резултат на много труд, воля, постоянство и преди всичко на любов към спорта. Кабакчиев започва състезателната си кариера, когато е само на 12 години. Следват непрекъснати участия в различни състезателни формати на национално и международно ниво.
Кабакчиев е многократен национален и балкански шампион по хард ендуро, има първи места и призови класирания в редица международни надпревари.


Теодор Кабакчиев е първият български състезател, спечелил световно първенство, администрирано от Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). През 2020 г. той донесе историческа титла на България в клас „Джуниър“ за пилоти до 23 години от шампионата на планетата по супер ендуро в зала. Габровският талант триумфира в два от четирите кръга и спечели пет от проведените общо 12 състезателни манша, а в други три завърши втори.

Теодор Кабакчиев е и първият български мотоциклетист, участник в Световния шампионат по хард ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм.
Габровският състезател е неизменна част от десетката на най-добрите хард ендуро пилоти на планетата.
Теодор Кабакчиев е трикратен носител на отличието Спортист на община Габрово. Освен спортните постижения, той е и основател на първата в България академия за правилно каране на ендуро мотори. Отличието прие Смилен Кабакчиев – бащата на Теодор.

На 2 юни 1972 г. със заповед на министъра на образованието се открива Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“. Учебните занятия започват на 15 септември 1972 г., а училищния праг преминават 289 ученика.
Оттогава досега изминават 50 години, в които училището неизменно е обучавало и мотивирало ученици, които със своите постижения са поставяли Габрово на призовите места в престижни национални и международни състезания и конкурси.
През годините ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ участва активно в множество различни проекти и програми, с което развива познавателните интереси, заложбите и компетентностите на учениците. Училището открива и стимулира даровитите ученици, за да разгърнат те своя потенциал. Много от тях днес са част от значими международни научни и стопански общности.
Гимназията е средище на новаторски идеи и активна дейност. Тя е място, където работят високи професионалисти, които 50 години отдават енергия и усилия на децата на Габрово и където ученето, образованието и науката са ценностите, които се съхраняват, развиват и предават.


Директорът на училището Цветана Кюмюрджиева получи почетния знак, благодари и разказа за постиженията на своите ученици, най-вече на международни олимпиади, конкурси и състезания.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни