Ангел Илиев: Доживях 95, вече съм почетен гражданин на Габрово

Водеща! Predsedatelyat-na-Obschinskiya-s-vet-Kliment-Kunev-vr-chva-pochetnoto-otlichie-na-angel-Iliev
Председателят на Общинския съвет Климент Кунев връчва почетното отличие на Ангел Илиев
Тържествена церемония за връчване почетните отличия на Габрово се проведе на 1 ноември. Тържеството започна с Химна на народните будители, изпълнен от Хорова формация при ПМГ „Акад.Иван Гюзелев“.

Със званието "Почетен гражданин на град Габрово" са отличени 95-годишния Ангел Илиев и 24-годишният Теодор Кабакчиев. "Почетният знак" на Габрово" бе връчен на Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" за 50-годишнината от основанието й. За отличените се излъчиха видеоматериали.

Ангел Илиев или както всички го наричат бай Ангел е личност със завидна и широко известна просветна, краеведска, историческа и обществена изследователска дейност. Само библиографската справка със заглавията на издадените и публикувани от, изследвания и книги е списък от 106 страници. него статии

Ангел Илиев има забележителен житейски път, чието начало започва преди 95 години в село Мечка, област Плевенска. Да, през август тази година Ангел Илиев отпразнува малък юбилей.

Той работи в продължение на 37 години в системата на училищното образование като учител, директор на училище, околийски и окръжен училищен инспектор и секретар на Окръжен съвет за народна просвета. За цялостната му педагогическа дейност е награден със значка „Отличник на Министерство на народната просвета“, Орден „Кирил и Методий“ I степен и със званието “Заслужил деятел на българското образование“.

Развълнуван до сълзи той успя да каже само: Доживях....Благодаря на всички.

След оттеглянето си от активната педагогическа дейност Ангел Илиев повече от 25 години системно провежда краеведски изследвания. Издава 20 книги с резултати от своята изследователска краеведска дейност. По негова инициатива в Габрово е учредено Краеведско дружество „Илия Габровски“, на което е дългогодишен предан секретар. От 2018 година е избран за председател на гражданския комитет „Памет габровска“. На третия конгрес на Съюза на краеведите в България е удостоен със званието „Заслужил краевед“.

Ангел Илиев продължава и днес своята народополезна историко - изследователска дейност довършвайки книгата си за известния габровски просветен деец, политик, историк, богослов и министър на народното просвещение Райчо Каролев.

Един млад габровец вече многократно прослави града и държавата ни, спечелвайки десетки призови отличия.

Това е Теодор Кабакчиев - мотоциклетист, състезател по ендуро и носител на световна титла. Този млад човек доказа, че да имаш мечта и да я постигнеш е резултат на много труд, воля, постоянство, и преди всичко на любов към спорта.

Теодор Кабакчиев започва състезателната си кариера, когато е само на 12 години. Следват непрекъснати участия в различни състезателни формати на национално и международно ниво.

Кабакчиев е многократен национален и балкански шампион по хард ендуро, има първи места и призови класирания в редица международни надпревари.

Теодор Кабакчиев е първият български състезател спечелил световно първенство, администрирано от Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). През 2020 г. той донесе историческа титла на България в клас „Джуниър“ за пилоти до 23 години от шампионата на планетата по Супер Ендуро в зала. Габровският талант триумфира в два от четирите кръга и спечели пет от проведените общо 12 състезателни манша, а в други три завърши втори.

Теодор Кабакчиев е и първият български мотоциклетист, участник в Световния шампионат по хард ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм.

Габровският състезател е неизменна част от десетката на най-добрите хард ендуро пилоти на планетата.

Теодор Кабакчиев е трикратен носител на отличието Спортист на община Габрово. Освен спортните постижения той е и основател на първата в България академия за правилно каране на ендуро мотори.

На 2 юни 1972г. със заповед на Министъра на образованието се открива Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“. Учебните занятия започват на 15.09.1972г., а училищният праг преминават 289 ученика.

От тогава до сега изминават 50 години, в които училището неизменно е обучавало и мотивирало ученици, които със своите постижения са поставяли Габрово на призовите места в престижни национални и международни състезания и конкурси.

През годините ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ участва активно в множество различни проекти и програми, с което развива познавателните интереси, заложбите и компетентностите на учениците. Училището открива и стимулира даровитите ученици, за да разгърнат те своя потенциал. Много от тях днес са част от значими международни научни и стопански общности.

Гимназията е средище на новаторски идеи и активна дейност. Тя е място, където работят високи професионалисти, които 50 години отдават енергия и усилия на децата на Габрово и където ученето, образованието и науката са ценностите, които се съхраняват, развиват и предават.

Директорът на училището Цветана Кюмюрджиева получи почетния знак, благодари и разказа за постиженията на своите ученици, най-вече на международни олимпиади, конкурси и състезания.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни