Андрей Новаков: Средствата за България в бъдещия бюджет на ЕС са с 8 процента повече

Препоръчана! Andrее-Novakov:-Srеdstvata-za-Balgariia-v-badеshtiia-bbudzhеt-na-ES-sa-s-8-protsеnta-povеchе
Андрей Новаков: Средствата за България в бъдещия бюджет на ЕС са с 8 процента повече

Евродепутатът Андрей Новаков участва в граждански диалог в Габрово на тема „Бъдеще на Кохезионната политика на Европейския съюз“. Той е преговарящ по основния регламент на Европейските структурни и инвестиционни фондове, които ще бъдат инвестирани в периода 2021-2027 година.

Евродепутатът Андрей Новаков участва в граждански диалог в Габрово на тема „Бъдеще на Кохезионната политика на Европейския съюз“. Той е преговарящ по основния регламент на Европейските структурни и инвестиционни фондове, които ще бъдат инвестирани в периода 2021-2027 година.

В дискусията стана дума за амбициите на бъдещият бюджет на ЕС, кои са неговите основни характеристики и приоритетните области. А също така как ще се модернизират програмите, за да отговорят на новите предизвикателства.

В диалогът взе участие и кметът на Габрово и ръководител на българската делегация в Комитета на Регионите Таня Христова, която от първо лице сподели опит и препоръки към бъдещата Многогодишна финансова рамка след 2020 година.

Андрей Новаков каза: "Има причина в много статистики Габрово от години наред да е сочен за пример за това как се работи с европейски пари, как се изпълняват проекти. Неслучайно, на два пъти само за последните три месеца Габрово бе отличен от Европейския парламент за това, че има много добри показатели при изпълнение на европейски проекти.

По отношение на бюджета след дни представяме доклада за това как ще изглежда общият регламент за работата на фондовете до 2021 година. Все още върви уточняване на някои детайли. Първо, ще настояваме за възстановяване нивата на съфинансиране, защото има орязване. Предложението на комисията е всеки един от типовете региони да получават същите нива на съфинансиране, каквито са в момента. Другата цел е да включим и европейски земеделски фонд за развитие на селските региони.

В многогодишната финансова рамка средствата за България не само, че не са орязани, а са с 8 процента увеличение. България е една от малкото държави, за които средствата са увеличени. Тук говорим за близо 2 млрд.лв. повече, в сравнение с това, което имаме в момента. Това не е даденост, ние сме си го заслужили. Има страни, за които финансирането е намалено с около 25%, а за България е увеличено. Всъщност България е една от малкото страни, които ще имат възможност да получат повече средства през новия програмен период, наред с Румъния, Кипър, Италия и Финландия“, обясни Новаков. Той уточни, че предвиденото за България финансиране възлиза на около 180 евро на глава от населението.

"Проверките в общините по изпълнение на европейските проекти трябва да са базирани на риска. Например, ако Община Габрово има добра история по работа с европейски проекти, доказала е, че умее да ги управлява, то проверката на една институция трябва да важи за всички други институции, които биха искали да проверяват Общината. Стига се до абсурдни ситуации, при които един и същи бенефициент по един и същи проект се проверява от 4 отделни институции. В същото време, ако друг бенефициент има история на грешки при работа с европейски пари, той трябва да бъде проверяван повече и по-често. Така, че базираме контрола на риска.

Ако трябва да говорим за сроковете, на 27 септември представяме доклада в комисията по регионално развитие. Моето желание да е готова до Коледа позицията на Европарламента за това как трябва да изглежда работата на фондовете след 2020 година. До 26 ноември трябва процедурата окончателно да е финализирана, после започват преговори между съвета, комисията и парламента. Не мисля, че може да има някакви изненади.

Ако има нещо, което можем да променим в работата на програмите на фондовете от 1 януари 2021 година е, че освен да запази нивата на финансиране, да има изключителна гъвкавост в управляващите органи." Той съобщи, че се предвижда еврофондовете да станат по-достъпни, да се облекчат процедурите за кандидатстване по тях.

Кметът Таня Христова каза, че Габрово има сериозен принос в изпълнението на кохезионната политика. „Ще спомена само това, че благодарение на реализирането й, в Габрово децата имат възможност да учат в обновени училища, да играят в обновени и новоизградени паркове. В Габрово има какво да покажем, направено

благодарение на кохезионната политика, което осезаемо е подобрило качеството на живот, включително и качеството на питейната вода и околната среда“, посочи кметът Таня Христова и уточни, че и обходният път на Габрово също е стартирал с подкрепата на кохезионните фондове. Събитието е част от Национална инициатива на мрежата от 28 информационни центрове, посветена на дебатите за Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027 г, популяризиране на предложената от ЕК законодателна рамка за новия програмен период и отбелязване на 30 годишнина на Кохезионната политика на Европейския съюз.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Европейски съюз

Към началото

Следвай ни