АЕК „Етър” представи резултатите от фестивал по програма ”Култура” - 2015 г.

Топ новина! <p>На 5 януари се проведе публично представяне на резултатите от
АЕК „Етър” представи резултати

На 5 януари се проведе публично представяне на резултатите от изпълнението на програма „Култура” в Ритуалната зала на Община Габрово. За 2015 г. това бяха 11 проекта, сред които един, организиран от Архитектурно-етнографски компле

Фестивалът, посветен на сватбения обичай, стартира през 2008 г. като национален с основна цел да представи етническото и етнографско многообразие в България, чрез възстановки на моменти от сватбената обредност. През 2015 г. прераства в Балкански, благодарение на финансовата подкрепа на програма „Култура” на Община Габрово. Събитието се проведе на 29-30 август, основно на територията на АЕК „Етър” с изнасяне на фестивала в центъра на Габрово с шествие и концерт на участниците.

Във фестивала взеха участие 4 състава от България, представящи етнографските групи на шопи, тракийци, хърцои и турлаци и 4 състава от Балканските страни – Сърбия, Македония, Румъния и Турция. По време на двата фестивални дни бе разработена програма с допълнителни атракции за посетителите. Той бе посетен от 3457 души (в това число и участници) - близо 1000 души повече от 2014 година (2562 души).

Това издание на фестивала достигна до нови балкански измерения и постигна широко представяне в национален и международен културен аспект; а град Габрово продължи своето утвърждаване като център на културният и фестивален туризъм; като град на толерантност, с грижа към съхраняването и поддържането на културното многообразие.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни