24 часа театър в петък и събота

Топ новина! Povod-t-za-proyavata-e-10-godishninata-ot-s-zdavaneto-na-„Malka-teatralna-kompaniya“
Поводът за проявата е 10-годишнината от създаването на „Малка театрална компания“
Първото по рода си събитие в Габрово се организира от "Малка театрална компания"

На 29 и 30 септември в пространствата на габровския Драматичен театър „Рачо Стоянов“ се провежда пилотното издание на 24-часовия маратон с разнообразни театрални форми, наречен „Театър-24“. Поводът за проявата е 10-годишнината от създаването на „Малка театрална компания“, която кани габровци и гостите на града да се включат в своеобразния празник от 18 ч. в петък до 18 ч. в събота. 
Програмата смесва популярни театрални жанрове с такива, които са слабо познати на местната публика. Неделима част от маратона са интерактивните спектакли и атракциони, творчески срещи, ателиета и работилници, в които зрителите могат да се докоснат до магията на театъра. В събитието се включват вече утвърдени театрални формации и индивидуални артисти от цялата страна. Инициативата се реализира в партньорство с Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и с финансовата подкрепа на програма “Култура” към габровската община. 
За първи път в рамките на маратона ще бъде представено и новото пространство за театър в Габрово - сцена “Ъндърграунд”. Освен сцените на Драматичния театър, маратонът превзема и нестандартни пространства като коридори, фоайета, технически зони и пространствата на открито около театъра. 

tigran24-часовият маратон е нов за града и региона културен формат, целящ да представи театъра в различна светлина - като весел празник, в който артисти и публика изграждат заедно цялостното събитие. 
Стартът на “Театър-24” ще бъде даден в петък, 29 септември, от 18 ч., във фоайето на Драматичния театър и ще завърши на 30 септември в 18 ч. на Голямата сцена. Ще вземат участие Димитър Иванов-Капитана, Ха-ха-ха импро, Театър Реплика, Тигран Торосян, Театър Арт Ленд, Театър Мале-мале, VR Lab, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Малка театрална компания.
„Стремежът ни е заедно с нашите партньори да организираме пъстър театрален празник, който да се превърне в ежегодно събитие от културния календар на града. Избрахме този формат, тъй като дава възможност активно да включим и младежите, за да им покажем, че театърът не е скучно, остаряло, елитарно изкуство.“, споделя Емил Йорданов от „Малка театрална компания”.
„Смятам, че маратонът е отличен начин да се даде старт на новия театрален сезон и да се събуди интересът на зрителите към театралното изкуство след летния ваканционен период. 

Щастливи сме, че можем да зарадваме габровската публика с това различно и вдъхновяващо събитие.”, уточнява Петко Койчев, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.
За да дадат възможност на повече хора да се включат в театралния маратон дори и през нощта, организаторите осигуряват безплатен театрален автобус. Маршрутът и нощният график ще бъдат публикувани в събитието във фейсбук: https://fb.me/e/1ASjKg7zE 

театър
Достъпът до представленията и активностите в програмата е с вход свободен. 
„Театър-24” се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура“, 2023, приоритет „Творческо преживяване и социализация на пространствата“. 
„Малка театрална компания“ е независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията. През 2022 г. печели приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция”.   

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни