„120 години Храм-паметник „Рождество Христово" гостува в Националния музей на образованието

Изложбата откри заместник областният управител на Габрово Даниела Маринова

Изложбата „120 години Храм-паметник „Рождество Христово“ бе официално открита днес в Националния музей на образованието. Експозицията представя 29 табла, както и ценни документи, предмети и икони, свързани с историята на Златната църква в град Шипка. Тя бе открита от заместник областния управител Даниела Маринова и директора на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов.

„Позволете ми първо да благодаря на любезните домакини от Националния музей на образованието за съдействието, защото няма по-подходящо място от това хранилище на памет и знание, за да представим експозицията, посветена на историята на Златната църква в град Шипка, която привлича хиляди посетители не само с петте си златни купола, но и като символ на епичните боеве, които честваме всяка година. Шипченската епопея не е просто къс история, тя е мисия за Областна администрация- Габрово. Всяко честване е ново, но и познато, то е мост, съединяващ миналото с настоящето, за да пребъдем и да запазим българското си самосъзнание.“, каза в приветствието си заместник областният управител.
Директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" припомни, че главни инициатори за построяването на църквата са Олга Скобелева - майка на генерал Скобелев и граф Николай Павлович Игнатиев, като теренът е избран от Олга Скобелева, а е дарен от жителите на тогавашното село Шипка. Ангелов припомни, че храмът е официално осветен през 1902 година, като с тази изложба се ознаменува 120-годишнината от освещаването му. Той поясни, че в експозицията могат да бъдат видени две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Св. Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“.

Във витрините са представени икони, евангелия и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Показани са и възпоменателни медали, марки, предмети и пощенски карти, свързвани с откриването на Храма. Сред ценните експонати се нареждат и наградни чаши, изработени от масивно сребро, които вътре са позлатени. Те служели за награда на носителите на руския орден „Свети Георги“, като в България има 130 такива, разказа още Ангелов.


Друг вид подаръци, раздавани на опълченците, са керамичните чаши. Те са дело на сливенски майстор грънчар по поръчка на Поборнико-опълченското дружество в Сливен.
Изложбата гостува в Габрово, като част от съпътстващите събития на Националното честване на Шипченската епопея. Експозицията вече е представяна в Казанлък и в Плевен. В Националния музей на образованието тя ще остане до 15 септември 2023 г.


Вестник "100 вести" е медиен партньор на Националното честване на Шипченската епопея.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни