10 причини защо трябва да пием повече кафе

Топ новина! <p>Годишно човек в развитите страни средно пие 150 литра кафе.
Кафето е не само освежаващо, то е полезна

Годишно човек в развитите страни средно пие 150 литра кафе. Оказва се, че кафето не само далеч не е така вредно, както се приемаше, а е изключително здравословно - поне според учине от реномирания Харвардски университет.

Годишно човек в развитите страни средно пие 150 литра кафе. Оказва се, че кафето не само далеч не е така вредно, както се приемаше, а е изключително здравословно - поне според учине от реномирания Харвардски университет. "Хората, които обичат кафето, не трябва да се тревожат дали то е добро за здравето им" - казва пред "NBC News" професор Франк Ху, специалист по здравословно хранене. Заедно със своя екип той е изследвал 200 000 дороволци. Резултатът е публикуван в специализираното списание „Circulation“ - пиещите кафе редуцират риска от диабет, високо кръвно налягане и депресия.
Кафето освен това ни прави по-изобретателни, по-щастливи, по-красиви. "Пиещите кафе живеят по-дълго" - твърди още Ху. И още нещо - няма значение дали кафето е с кофеин или безкофеиново. Според учения не кофеинът, както се приемаше досега, а други съставки - хлорогеновата киселина, хининът, магнезият, са отговоорни за благотворното му влияние. Трябва обаче да не се прекалява - предупреждава експертът: "От 3 до 5 чашки кафе дневно имат позитивен ефект". Ето 10 причини да се наслаждавате на сутрешното си кафе:

1. Кафето ни прави по-умни
"Който от умора се хваща за кафето, подобрява реакцията си, концентрацията, логическото мислене, говори по-интелигентно" - казва Харис Либерман, медик в Американската армия, в интервю за CNN. Британско изследване пък показва, че след чашка капучино или кафе, хората, особено жените, стават 6 пъти по-концентрирани и работоспособни.

2. Кафето разхубавява.

И от него се отслабва. Кофеинът ускорява обмяната на веществата, затова приетите калории по-бързо се изгарят. Така че по време на хранене кафето е идеална добавка към диетите - твърди експертът по хранене Свен Мюлер. Освен това суровото кафе съдържа ценния витамин ниацин, който стимулира регенерацията и овлажняването на кожата.

3. Кафето е полезно за черния дроб
Пиенето на кафе не натоварва черния дроб, нещо повече - то може да намали вредните последствия от употребата на алкохол. Учени в продължение на 22 години са наблюдавали 125 000 участници в изследването. Тези, които пият чашка кафе дневно, редуцират риска от цироза с 1/5. Друго изследване пък показало, че пиенето на кафе може да намали натрупването на мазнини в черния дроб.

4. Кафето ни прави щастливи.

Учени от "Харвардско училище за обществено здраве" са установили, че кафето стумилира произвеждането от организма на серотонин, допамин, норадреналин - хормони, които са отговорни за настроението. Ако се откажете от кафе, увеличавате с 10 процента риска от депресия.

5. Кафето намалява риска от паркинсон
Любителите на кафето намаляват риска да заболеят от паркинсон, показват резултатите от канадско изследване. В публикацията "Американска академия по неврология" дори се твърди, че обстойни изследвания са доказали, че консумацията на кафе може да намали при болни от паркинсон един от най-известните симптоми - треперенето и мускулните схващания.

6. Кафето намалява стреса
Изследване на Сеулския национален университет показало, че прочутия Ободрител може дори да успокоява. Изследователите държали лабораторни мишки неестествено дълго будни. След това част от тях подложили на интензивен кафеен аромат. Учудващо този мирис предизвикал промени в мозъчните протеини - тези специални белтъчини пазят мозъчните клетки от увреждания вследствие на стреса.

7. Кафето намалява риска от рак
Свободните радикали са причина за много болести, намаляват функционалността на клетките в тялото, могат дори да предизвикат тумор. За да се предотврати това, специалистите по здравословно хранене препоръчват да се приемат антиохсиданти - те успяват да се борят със свободните радикали и намаляват риска от онкологични заболявания. Прочутите фитохимикали, които се съдържат в някои зеленчуци, ягодови растения и ядки, ги има и в кафето. Освен това се оказва, че организъм може по-лесно да ги извлече от кафето отколкото от всяка друга храна.

8. Кафето подобрява атлетическите ни възможности
Професионалните спортисти знаят - едно експресо преди тренировка продължава издръжливостта. При дългите бягания и колоезденето едно кратко спиране пред кафеен автомат само ще е от полза - кафето увеличава мастните киселини в кръвообращението, които се преобразуват от мускулите в енергия.

9. Кафето предовратява захарния диабет
Редовно употребяващите кафе намаляват наполовина риска от захарен диабет - този радващ резултат от медицинско изследване бе оповестен на лекарската конференция на Американското химическо общесктво. Съдържащите се в кафето кисилини спомагали да се редуцира захарта в кръвта. Чашките кафе дневно трябва да са най-малко 4 - твърди ръководителят на екипа Винсън.

10. Кафето гарантира здравето на мозъка
Учени от университета в Южна Флорида са изследвали влиянието на кафето върху човешкия мозък. Резултатъ: "Ако дневно се приема една разумна доза кофеин, това може да предотврати заболявае от алцхаймер". Твърдението е на д-р Чуанхай Чао. След 65 било късно да се започва с превантивната терапия, но дори в този случай се забавяло развитието на болеста, смята ученият.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здраве

Към началото

Следвай ни