Национални Славейкови празници 2023

Mladi-tvortsi-na-peroto-oglasiha-dvora-na-muzei-„Slaveikova-k-scha“-s-traditsionnite-uchenicheski-literaturni-cheteni
Млади творци на перото огласиха двора на музей „Славейкова къща“ с традиционните ученически литературни четени

В последната седмица на май възрожденска Трявна се превръща в културна столица на България. Славейковите празници от 1968 г. са най-яркият израз на признателност и преклонение пред делото на Петко и Пенчо Славейкови.

 В утрото на третия ден на Националните Славейкови празници в Трявна млади творци на перото огласиха двора на музей „Славейкова къща“ с традиционните ученически литературни четения. Децата не само продължават да четат и да откриват красотата в стиховете на големите баща и син Славейкови, но и сами се изявят като автори.

„Подбрани 17 ученици от СУ „Петко Рачев Славейков“ и двете основни училища „Проф. Пенчо Райков“ и „Васил Левски“ - Плачковци четоха свои стихотворения, есета, разкази. Всички получават книги, а отличените четирима ученика и парични награди.

Наградите са учредени от завещаното преди години парично дарение от проф. Иван Гаврилов за постижения от

Силвия Кръстева

децата“, отбеляза Кольо Дабков от Община Трявна.

Славейковите стожери на пробуждане намират израз и в традиционната кръгла маса тази година на тема „Лъжовното и истинното. Образци на света и обществото в творчеството на Петко и Пенчо Славейкови“.

Като приветства участниците в научния форум, кметът на Трявна Силвия Кръстева пожела „Да пазим това, на което се възхищаваме“.

Научен ръководител и автор на темата на конференцията е проф. дн Николай Димитров от Великотърновския университет.

Изтъкнати 14 учени от БАН и различни университети , между които проф. дн Пламен Антов, проф. д-р Алберт Бенбасат, проф. д-р Стилиян Стоянов, проф. дн Николай Аретов, проф. д-р Радослав Радев, проф.дн Цветан Ракьовски, проф. Михаил Неделчев, проф. д-р Димитър Михайлов и др. с интересни изследвания докоснаха с философски привкус теми и сюжети от творчеството на Петко и Пенчо Славейкови.

Предстои да излезе двугодишния сборник от предишните научни срещи.



Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото

Следвай ни