Над 100 еленови рога показва в изложба ДЛС „Росица“- Лъгът

	Държавното ловно стопанство „Росица“ в Лъгът  се включи с
Над 100 еленови рога показва в изложба ДЛС „Росица“- Лъгът
Държавното ловно стопанство „Росица“ в Лъгът се включи с над 100 експоната в изложбата на паднали рога от благороден елен, събрани от началото на годината досега. Тя се провежда за втори път в Държавно ловно стопанство „Вод

РУЖА ЛЮБЕНОВА



Със снимки от изложбата!



Държавното ловно стопанство „Росица“ в Лъгът се включи с над 100 експоната в изложбата на паднали рога от благороден елен, събрани от началото на годината досега. Тя се провежда за втори път в Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“, разположено на територията на областите Разград и Силистра. Севлиевци се включват за първи път, съобщиха от Северноцентралното държавно предприятие в Габрово, под чиято „шапка“ са държавните горски територии в пет административни области – Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

Изложбата беше открита на 21 април т г. Всяка година елените сменят рогата си, а горските служители ги намират и прибират.

И тази година най-голяма сбирка на изложбата показват домакините от ДЛС „Воден - Ири Хисар“. Това са 250 рога, паднали от елени в различна възраст, и събрани тази година само на територията на Воден. Отделно в полетата на Ири Хисар са били открити 86 броя. Над 500 кг е общото тегло на изложените екземпляри, обясниха от СЦДП. Най-тежките рога са 5,7 кг и са притежание на ловно стопанство „Каракуз“, в Лудогорието.

Докато миналата година средното тегло на откритите и изложени във Воден рога е било 2 килограма, тази година то е 2,5 кг. Този показател бележи осезаемо подобрение, казаха ловните специалисти. Според тях, това е резултат от добрата работа в стопанството и подобреното хранене на дивеча. Подобен преглед на паднали рога носи много ценна информация на ловните стопани. По тях те съдят както за трофейните качества, така и за развитието на самия индивид. Чрез падналите рога разбират и с какво разполагат в стопанството.

„Рогата на елените разказват истории. Това са трофеи от живи животни, които продължават да обитават ловните полета и сега. Техните рога носят ценна информация и помагат на лесничеите да следят процесите в гората“, обясни инж. Иван Недков, председател на Професионалната ловна асоциация в България. Присъствалите на откриването на изложбата специалисти и любители на лова застанаха зад идеята у нас да се създаде общество, което да работи за каузата „Благороден елен“. - Хората, които обичат елените и природата, да обединят усилията си, за да има в България повече и по-силни животни от благородния вид, призова инженер Недков.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни