Започва изследване с антигенни тестове на учителите

Топ новина! Slavi-Pachalov
Слави Пачалов
1800 бързи антигенни тестове бяха доставени в Габрово вчера от зам. министърът на здравеопазването инж. Слави Пачалов.

 От 25 януари до 3 февруари започва безплатно и по желание тестване на педагогически и непедагогически персонал в училищата. Целта е учителите да си определят временния здравословин статус и да не се допускат болни преподаватели в училище.
Това е по желание на Министерството на образованието, а и на много учители и родители, очаквайки да се върнат децата на училище, особено на тези, на които предстои кандидатстване, матури. Като се редуват 2 седмици да учат присъствено, две седмици - онлайн.
"Тестването ще стане по училищата в цялата страна, ще бъде извършено от медицинските лица, които работят в училищата. Там където няма, ще помага РЗИ или медицински център в населеното място. Ще се направи обучение на медицинските специалисти. В момента има значителен брой желаещи, около 800 броя. Тестването не е сложно. Методът не е инвазивен, няма кръвопускане, с тампонче си бърка в носната кухина", обясни д-р Николай Пенчоков, директор на Регионалната здравна инспекция.
"Министерството на здравеопазването и на образованието работят в тясно сътрудничество. Освен учителите, имаме готовност да изследваме педагогически и непедагогически персонал в детските градини. А също така и във висшите училища. 3500 са всички, които подлежат на тестване. Учителите в региона са 950, 300 - непедагогически персонал, 270 - педагогически персонал в детски градини, около 300 - непедагогически. Вероятно ще има по-нататък скрининг на населението. Системата е обезпечена от тази гледна точка", коментира инж. Пачалов.
По повод ваксинирането той каза: "Ваксините, които получава България са максимално добре разпределени. Когато се получат повече ваксини ще бъде обхваната по-голяма част от населението. Все повече хора предпочитат да се ваксинират. Според последните анализи се е увеличил броя на желаещите лекари да си поставят ваксина, каза още зам.министърът.
"Политиката, която България води е балансирана. Въведените мерки позволяват спазването на дистанция и ограничаване разпространението на епидемията. Имаме доста по-добър икономически и социален живот спрямо европейските страни, но ако сега мерките бъдат рязко отменени може да се увеличи отново броя на заболелите. Определили сме доста мек вариант на локдаун, но определено тези рестрикции помагат ", допълни той.
За Габровска област до този момент е поставена и втората ваксинация на 100 човека. Става дума за хората от предния фронт - лекари от инфекциозните отделения и от Спешна медицинска помощ. Досега са направени 303 първи дози от ваксината, следващата седмица ще завърши имунизацията на 203. Ще започне ваксинирането на 150 лични лекари, фармацевти, стоматолози.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни