За църквата в АЕК „Етър” Богоявление е храмов празник, готвят курбан за здраве

TS-rkvata-v-aEK-„Et-r”
Църквата в АЕК „Етър”

В 9 часа на 6 януари 2015 г. в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ - Габрово ще се отпразнува Богоявление или Йордановден, съобщава пресцентърът на музея.

Това е храмовият празник на етърската църква „Свето Богоявление“ и ще бъде раздаден курбан за здраве на посетителите на комплекса. В българската народна традиция празникът Богоявление е свързан с вярата в очистителната, лечебна и магическа сила на водата. След черковната служба на самия празник става тържественото кръщаване на водата с кръст и молитва. Свещеникът хвърля дървен кръст в река Сивек и мъже скачат в ледените води, за да го извадят. Хората са вярвали, че там, където е паднал кръстът, водата става лековита.
В навечерието на Богоявление се приготвя трапезата за празника. Поставят се само постни ястия - прясна пита, постни сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи и вино.
Обредната трапеза се прекадява за трети път след Бъдни вечер и Сурва (Васильовден), за да се отбележи края на Мръсните дни и да се прогонят злите сили. На трапезата се слага недогорялата свещ от Васильовден (втората кадена вечер), а орехите от Нова година се разчупват и по тях се гадае каква ще бъде годината.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото