Връх в Антарктида ще се казва Севлиево

Водеща! prof.-Hristo-Pimpirev-i-kmet-t-d-r-Ivan-Ivanov-otkriha-izlozhbata
проф. Христо Пимпирев и кметът д-р Иван Иванов откриха изложбата
Това каза ръководителят на Българския антарктически институт - проф. Христо Пимпирев, при откриване изложбата на Мирослав Цвятков в Севлиево

    На 18 ноември проф. Христо Пимпирев и кметът д-р Иван Иванов откриха изложбата „Поглед от другата страна на света“, посветена на Българската антарктическа експедиция, чийто автор е Мирослав Цвятков,
    Експозицията е част от Образователната програма към Националния център за полярни изследвания на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Програмата е с дългосрочна насоченост към учениците от основния и средния курс на обучение. Нейната цел е обединяването на младежите около една научна среда и изграждането на връзки с изтъкнати личности в областта на науката. Като част от събитието, през ноември ще бъдат организирани образователно-информационни срещи с учениците от град Севлиево. Своеобразните лекции ще бъдат водени от автора на изложбата.
    „Имах възможност през изминалите дни, докато се подреждаше изложбата, да я разгледам - наистина уникални неща от флората и от фауната на една прекрасна природа, която е много различна от нашата, но неповторима и много красива. Радвам се за това, че за пореден път Община Севлиево посреща подобна инициатива и тя е насочена към младите хора. Надявам се и това да не е последната изложба за Антарктида, която ще покажем. Всеки, който я разгледа, ще намери нещо интересно за себе си. Тя ще бъде интересна на децата, но и възрастните ще открият интересни детайли. Убеден съм, че вече има желаещи за отидат там“, каза д-р Иван Иванов.
    „В изложбата има кадри на редки моменти, които понякога не се разкриват два или три месеца. Много български имена са дадени на обекти на Ливингстън. Направих няколко хиляди кадъра, подбрахме най-доброто. Включихме и снимки от архива на Антарктическия институт. Гостите могат да проследят нашето присъствие на Антарктида от самото начало“, каза за изложбата фотографът инж. Мирослав Цвятков, който се е озовал в експедицията като електротехник.
В 132 фотографии е пресъздадена магията на ледения континент
 с неговата природната среда, а също работата на българските и на чуждестранните учени на остров Ливингстън. Редица картографски материали на архипелага Южни Шетландски острови в Западна Антарктика приковават вниманието на посетителите, които имаха възможност да присъстват и на представянето на книгата “Христо Пимпирев - антарктическият стопаджия” на проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова.
    „Ще видите Антарктида в романтичните й години. Книгата до голяма степен е документална. В изданието са включени и над 250 фотографии, които са и мои, и архивни на института“, сподели Иглика Трифонова - автор на книгата "Антарктическият стопаджия". Тя е проследила целия живот на проф. Пимпирев и всичко това е описано в творбата є.
    В нея се разказва за усмихнатия професор от телевизионния екран, но и за човека зад широката усмивка, за неговите експедиции и за нашата база на Антарктида, за трудностите, които полярниците ни срещат, но и за успехите, които постигат на ледения континент всяка година. Как е успял да превърне личната си мечта в държавна политика и вече десетилетия наред да създава положителен образ на България по света. Какво го мотивира и вдъхновява и му дава сили неотклонно да върви напред? Всичко това е описано увлекателно в книгата.
    Събитието се осъществява с подкрепата на Община Севлиево, Български антарктически институт, Национален Център за полярни изследвания и Народно читалище „Зора-1908“ - село Ловнидол.
Експозицията може да бъде посетена всеки работен ден между 08:30 и 17:00 ч. от 20 ноември до 1 декември 2023 г.
    Проф. Христо Пимпирев е преподавател по геология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, учен и полярен изследовател. Председател е на “Български антарктически институт” и директор на “Национален център за полярни изследвания”. Ръководител на 30 български антарктически експедиции. Автор на 11 книги, 10 документални филма, един игрален филм и над 250 научни публикации. Проф. Пимпирев е включен в световна класация на стоте най-изявени полярни изследователи на Земята. Пимпирев връх на о. Александър, Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на о. Ливингстън в Антарктида носят неговото име.
    Иглика Трифонова е участник в пет български експедиции до Антарктида. Като фотограф и журналист, тя публикува в български и чужди медии. Председател е на “Асоциацията на младите полярни изследователи” (АПЕКС), член на Съюза на българските журналисти (СБЖ) и на Българския антарктически институт (БАИ). През 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука и образование, които вдъхновяват следващи поколения млади изследователи да станат полярни учени.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни