VR технология разкрива пораженията върху белия дроб на пациент с COVID-19

Препоръчана! Video-v-YouTube-demonstrira-zh-ltite-uchast-tsi,-koito-realno-sa-zarazenite-i-v-zpaleni-chasti-ot-beliya-drob.-
Видео в YouTube демонстрира жълтите участъци, които реално са заразените и възпалени части от белия дроб.

Хората трябва да приемат COVID-19 насериозно!

Уникално видео разкрива пораженията върху белия дроб на заразен с коронавирус пациент, приет в Университетската болница “Джордж Вашингтон” на 18-ти март 2020 г. Това става ясно от страницата във Фейсбук и от публикация на сайта на лечебното заведение.

Болницата е първата в САЩ, която използва Surgical Theater© – технология с виртуална реалност, за белодробно болни.

Д-р Кийт Мортман, шеф на отделение Торакална Хирургия в болница “Джордж Вашингтон”, разяснява в последния епизод на подкаста “GW Hospital Healthcast” как технологията успява да даде невиждан досега поглед на това какви поражения може да нанесе COVID-19 върху белия дроб на пациента.

Видеото реално показва белия дроб на мъж, която е бил без симптоми няколко дни по-рано.

Сега пациентът е с доказан COVID-19 и неговите дробове отказват да работят правилно, пояснява д-р Мортман.

Реално, този човек е първият пациент с положителен тест за COVID-19, приет в университетската болница на 18 март 2020 г. Мъжът, който е в края на 50-те, е преместен от друга болница след като първоначалните му симптоми (висока температура, кашлица, недостиг на въздух) бързо се влошили. Той е бил поставен на командно дишане в предходната болница, но това не е било достатъчно, състоянието му е изисквало по-интензивно лечение.

“Това, което наблюдавахме беше бързо и прогресиращо поражение на белите дробове, което изискваше по-високо ниво на използване на вентилатора и дори максимална степен”, казва д-р Кийт Мортман в подкаста на болницата. “Това беше и причината другата болница да се обърне към нашия екип от експерти и пациентът беше преместен при нас и поставен на ЕКМО машина (Eкстракорпорално Mембранно Oкисляване – ЕКМО от англ. ECMO – Extracorporeal Membrane Oxygenation – бел.ред.)”, допълва той.

ECMO е процедура, при която кръвта на пациента се извежда от тялото, насища се с кислород и се връща обратно в тялото. Това е една от новите технологии, които се използват в лечението на пациент с COVID-19 в Университетската болница “Джордж Вашингтон”.

Повече за VR технологията

VR технологията, която болница “Джордж Вашингтон” използва в борбата с COVID-19, позволява на медицинския екип да погледне какво се случва вътре в дробовете на пациента. Това, което те виждат е обезпокоително.

“Има толкова рязък контраст между инфектираната с вируса анормална тъкан на белия дроб и по-здравата съседна тъкан”, казва д-р Мортман. “Това е такъв контраст, че не е необходимо да имаш титлата “доктор” пред името, за да разбереш тези изображения. Това е нещо, което широката аудитория трябва да погледне и да започне да разбира колко тежки са пораженията от заболяването върху белия дроб. Пораженията, които се наблюдават не са изолирани в определена част. Това е тежко поражение на белия дроб – двустранно”, обяснява подробно лекарят.

Д-р Мортман е обезпокоен и от пораженията в дългосрочен план. “Ако възпалението не се овладее навреме, то оставя белези върху белия дроб”, обяснява той. “Това може да повлияе на способността на някои хора да дишат нормално в бъдеще”, допълва той.

Лекарят от Университетската болница “Джордж Вашингтон” пояснява, че приблизително 20% от тези, които са заразени с COVID-19, проявяват симптоми, а част от тях развиват и тежка симптоматика, която в крайна сметка изисква механично подпомагане на дишането.

Въпреки широко тиражираните новини и мнения в медиите, че рискът да развият тежка симптоматика касае основно много възрастните хора, д-р Мортман посочва, че по-младите хора са уязвими също и броят на хоспитализираните нараства.

Тези хора, които никога няма да развият симптоми, също могат да предават вируса на други, с които имат контакт, включително съседи, родители, баби, дядовци, приятели.

“Той (коронавирусът – бел. ред.) засяга всяка възрастова група и всяка страна, всички 50 щати в САЩ, така че това е национален, глобален и обществено значим проблем”, заключва д-р Кийт Мортман.

“Хората трябва да приемат COVID-19 насериозно!”, призовава той.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото