Водосвет и първа копка за началото на съвместен проект за рециклиране на био-отпадъци

Водеща! Vodosvеt-i-parva-kopka-za-nachaloto-na-savmеstеn-proеkt-za-rеtsikliranе-na-bio-otpadatsi
press-25-03-1.jpg
На Благовещение беше направена първата копка на проект „Прилагане на децентрализиран модел за управление на био-отпадъците в общините Севлиево, Дряново и Сухиндол, включително изграждане на необходимата техническа инфраструктура – система за разделно събиране и съоръжение за рециклиране на събраните био-отпадъци“.

На церемонията присъства областният управител Невена Петкова, народният представител Иглика Иванова-Събева, председателят на Общински съвет – Севлиево Здравка Лалева, представители на институции, партньори, изпълнители. Копката направиха тримата кметове Д-р Иван Иванов, инж. Мирослав Семов и инж. Пламен Чернев, които си пожелаха успех и до нови среща на готовите вече площадки.

Съгласно проекта ще бъдат изградени две инсталации за компостиране на територията на общините Дряново и Севлиево, със съответните капацитети - 900 т. и 3000 т. годишно третирани биоразградими отпадъци. Съоръжение в община Севлиево ще представлява технология за компостиране на редове на открито с принудителна аерация. Системата за разделно събиране за площадка Севлиево, ще обхваща самия град и 10 населени места с население над 500 души, а за площадка Дряново ще обхваща град Дряново и 1 населено място. За община Сухиндол се предвижда изграждане на площадка за компостиране на място.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда” 2014-2020 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 2 230 595,39 лв., от които 1 557 812,45 лв. европейско и 274 908,08 лв. национално съфинансиране.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни