Утре Дряново събира бъдещите строители и архитекти

Водеща! Utrе-Drranovo-sabira-badеshtitе-stroitеli-i-arhitеkti
Drianovo-str-2.jpg
Абитуриентите от седем строителни гимназии в страната ще получат майсторски свидетелства пред паметника на Колю Фичето

Утре в Дряново започва двудневната среща на професионалните гимназии по строителство и архитектура от седем града в страната – Велико Търново, Шумен, Бургас, Плевен, Ямбол, каменоделското училище в с. Кунино, Врачанско, и строителната паралелка от училище „Отец Паисий“ в Габрово.

Това ще бъде четвъртата среща на младите строители и архитекти, които се провеждат под надслов: „Достойни наследници на Майстор Колю Фичето“. Всяка година участниците в нея се увеличават. Първата година бяха 90 зрелостника, втората – 120, третата – 160, а сега се очакват 180 момичета и момчета – абитуриенти от випуск 2019. Организатори са Община-Дряново и Историческият музей в града, под патронажа на Камарата на строителите в България, с медиен партньор в. „Строител“.

В утрешната среща за първи път ще участват и възпитаниците на единствената у нас професионална гимназия по каменообработване, която се намира във врачанското село Кунино. Мястото е избрано неслучайно, заради наличието на превъзходна суровина - варовик, развит каменоделски поминък у местното население и стратегическа железопътна артерия. Ще припомним, че негов директор в продължение на седем години бе покойният скулптор Митьо Солаков, роден през 1931 г. в село Ряховците, Севлиевско. През 1962 г. той се завърна в Габрово и работи като уредник в Художествена галерия „Христо Цокев“. До 1989 г. бе председател на художествения съвет към Съюза на българските художници в Габрово.

За тазгодишната среща в Дряново са поканени областният управител Невена Петкова, Георги Маринов - началник на Областното управление по образованието в Габрово, кметовете на четирите общини в Габровска област, Мирослав Мазнев – изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, регионалният й председател в Габрово Богомил Петков и др. Домакин на срещата ще бъде кметът на град Дряново Мирослав Семов.

Богата и занимателна програма са подготвили организаторите, съобщиха вчера от Община Дряново. Утре лекционната част, например, ще бъде заменена с практическа. В 11 часа в Архитектурният парк „Камъкът вечен“, където са показани образци на паянтов и масивен градеж, на една от къщичките ще бъде изграден покривът. Това ще сторят по две деца от всяка гимназия. С това ще бъде изпълнена приложната част „ Използване на съвременни строителни материали в покривни конструкции“.

Учениците ще чуят и старинния български обичай „Дакия“, или „викане“. Той бил изпълняван някога от майстори дюлгери, помощниците им и стопанинът и комшиите му, след като завършел грубият строеж на сграда. „Слушайте, майстори и вий калфи, и чираци, и наоколо комшии! Който с теслата задялва, той постройката запрайва! Който на плана разбира, той постройката развива!“, казвал някога най-старият майстор. Домакинът – кметът на града Мирослав Семов, де дари символично младата група, направила покрива, с парче плат, т. е. с „риза“, според обичая.

В 12 часа пред паметника на Колю Фичето 180-те зрелостници ще получат майсторските си свидетелства. В тържествена обстановка организаторите ще дарят всеки с майсторска престилка и сандъче с дърводелски метър, отвес, шпакла и ролетка. Вътре ще има и малко стърготини, за да запомнят младите откъде се тръгва и какъв е пътят на майстора. А вечерта ги чака голям купон и нощувка в хотелите край Дряновския манастир.

В заключение ще припомним един цитат на майстор Колю Фичето като пожелание към бъдещите строители и архитекти: „Можете да сте господари на всичко, или роби на всички! От вас зависи! Ама помежду си не градете толкова дувари, детода ви делят, ами повече мостове – да ви съберат.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни