ТУ и ПТГ „Д-р Никола Василиади със споразумение за партньорство

Водеща! Profesor-Iliya-ZHelezarov
Професор Илия Железаров
Ректорът на ТУ в Габрово проф. Илия Железаров и директорът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ Корнелия Мотова подписаха споразумение за партньорство между двете образователни институции.

 На официалната церемония по подписването присъстваха кметът на Габрово Таня Христова, началникът на Регионалното управление по образованието Георги Маринов, представители на ръководствата на габровския ТУ и ПТГ „Д-р Никола Василиади“. Чрез споразумението двете габровски образователни институции ще реализират съвместни инициативи и партньорства при провеждане на интегративни уроци на ученици от различните специалности в училището с преподаватели от ТУ - Габрово; съвместно осъществяване на клубни занимания по интереси; разработване на сборник-наръчник за учениците от техническата гимназия в подкрепа на дуалното обучение по специалността „Мехатроника“, в осъществяване на иновативно обучение в най-новата дуална специалност – „Електрически превозни средства“, както и при разработването на учебни планове, програми и учебни помагала в подкрепа на новите технически дисциплини в училището.

Домакин на събитието беше професионалната гимназия, която отбеляза 125 години от основаването си.

Госпожа Мотова подчерта значимостта на споразумението с ТУ-Габрово за младите хора и тяхната професионална реализация. „Чрез това споразумение нашите ученици и младите хора ще имат възможност да продължат своето образование и най-важното ще останат да се развиват в обявения за най-добър град за живеене - град Габрово, който е обявен за най-добър град за живеене“сподели госпожа Мотова.

Проф. Железаров от своя страна заяви, че не случайно споразумението се подписва в момента, в който гимназията отбелязва своята юбилейна година. „Гимназията съществува още от времето преди създаването на първите технически университети в България, а връзката между двете институции е естествена и се развива в продължение на десетилетия – бяха неговите думи. - С промените в Закона за висшето образование и с подкрепата МОН, Община Габрово и РУО ние институционализирахме това сътрудничество, с амбицията да продължим да развиваме съвместни инициативи и да създаваме условия за бъдещото развитие на двете институции“.

„С този акт на ангажираност се демонстрира смисъла на връзката между образование, бизнес и наука. Вярвам, че това споразумение ще ни ангажира да бъдем отговорни към съдържанието, защото този акт създава условия за всеки млад човек да тръгне по пътя на специалностите, които създават продукт“ – подчерта кметът на Габрово Таня Христова.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни