Църковното настоятелство при храм "Св. Йоан Предтеча" кани миряните на празника Покров Богородичен

Ochakva-se-v-hrama-da-doidat-i-predstaviteli-ot-gabrovskite-motoklubove
Очаква се в храма да дойдат и представители от габровските мотоклубове
    На 1 октомври Църквата чества ”Покрив Богородичен”.

    Това е един по особен празник посветен не на събитие от живота на Божията майка, а на едно чудо станало по нейните молитви и застъпничество. Самата дума “покров” освен покривало значи и защита. Било 10 век по времето на византийския император Лъв Мъдри, когато араби заплашвали да завладеят столицата Константинопол. В църквата в квартал Влахерна посветен на Св. Богородица, където и до днес се намира Живоприемний източник, се събрали много вярващи на всенощна служба - бдение за да измолят от Бог да ги избави от нашествието на иноверните. Малко преди полунощ Света Богородица съпровождана от светии и ангели се явила и тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго се молела. После свалила покривалото си и го простряла над хората в знак на защита. Това явяване видели Св. Андрей Юродиви и ученика му Епифаний, но то станало известно на всички. Столицата била спасена и всички знаели на кого се дължи това, а именно на покрова на Света Богородица. Това чудо станало на 1 октомври 910 г., и малко по късно в спомен на това събитие е установен този празник.
    В храм “Св. Йоан Предтеча” (на Камъка) има параклис посветен на ”Покрив Богородичен” и всяка година тържествено се отбелязва този ден. Празника започва в неделя 1 октомври  със Утрина и Света Литургия от 8:00 часа. След това към 10:30 по традиция се прави Водосвет вън на двора, където има молитвен кът на Света Богородица. Тази година ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве на всички които дойдат. 
    Църковното настоятелство Ви кани заедно да се помолим на Божията майка, щото нейния покров да е над всички нас, над нашия град и държава, и по нейните молитви да се възцари мир на Земята и любов между хората!
    На 1 октомври също е и ден на загиналите и пострадалите при ПТП мотористи. Затова на Светата Литургия в заупокойна молитва ще бъдат споменати и всички загинали мотористи, а за всички пострадали ще се помолим за бързо възстановяване. 
    Очаква се в храма да дойдат и представители от габровските мотоклубове за да почетат и се помолят за своите съмишленици. 
    Отец  Тодор

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни